• Külföld
Kandó Eszter

Rekordmeleg volt decemberben Nagy-Britanniában

A mérések kezdete, 1910 óta nem volt még ilyen meleg a december Nagy-Britanniában. Az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal volt több mint a korábbi évek átlaga és ez lett a valaha mért legcsapadékosabb hónap is – közölte a brit Meteorológiai Hivatal.

A tájékoztató szerint közvetlen kapcsolat van a meleg és a rekordmennyiségű eső között, amely súlyos áradásokat okozott Skóciában, Észak-Írországban és Anglia északi részén – olvasható a BBC News oldalán.

A szélsőséges decemberi időjárás a brit meteorológusok szerint a futóáramlások, az El Nino légköri jelenség és az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt következett be. Mint korábban a Faktor.hu megírta, tavaly az El Nino az óceán magas hőmérséklete miatti párolgással a megszokottnál több nedvességet jutatott az atmoszférába. Bob Henson, a téma szakértője szerint „a trópusokról forró, nedves légtömegek áramlanak felfelé. Részben ennek köszönhetőek a délen tapasztalható viharok és áradások, a rekord keleti meleg és viharok Nagy-Britanniában.”

EZT IS AJÁNLJUK:
  Europress / Matt Cardy / Stringer - Getty Images

  Europress / Matt Cardy / Stringer - Getty Images

  Eközben a szokatlan meleg megzavarta az élővilágot is, hatással lett a mindennapi életre és arra is, hogy az emberek mennyi pénzt költenek. Nagy-Britanniában ezen a télen nem volt furcsa látvány, ha valaki egy szál pólóban sétáltatott kutyát, de a meleg időjárás miatt kevesebb lett a fűtésszámla és várhatóan téli halálesetek száma is csökkenni fog.

  A növényeket viszont a meleg alaposan megzavarta. Úgy reagálnak, mintha tavasz lenne, virágoznak és új leveleket hoznak. A délnyugat-londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertekben egyszerre nyílnak a magnóliák és a nárciszok. A vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum) már karácsony előtt virágba borult, pedig jellemzően csak márciusban szokott.

  Europress / Matt Cardy / Stringer - Getty Images

  Europress / Matt Cardy / Stringer - Getty Images

  "Noha eddig nem volt fagy, idén még lehet, amit a friss hajtások nem fognak tudni átvészelni. Emiatt viszont a rovaroknak nem lesz táplálékuk" – mondta Tony Kirkham, a botanikus kert vezetője.

  A brit Meteorológiai Hivatal munkatársai sem várják, hogy a kivételes meleg folytatódni fog, a tél második felében hűvösebb, szárazabb idő jöhet.

  Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a rendkívüli december egyszeri vagy ismétlődő jelenség lesz. "A melegebb levegőben több a nedvesség és arra számítunk, hogy a klímaváltozás hatására a telek enyhébbek és melegebbek lesznek. De, hogy a mostani decemberi időjárás lesz a norma Nagy-Britanniában következő évtizedekben, azt nem gondoljuk" – mondta el Adam Scaife, a brit Meteorológiai Hivatal középtávú előrejelzési osztályának vezetője.

  Nem ért ezzel egyet Myles Allen, az Oxfordi Egyetem légkörfizikai tanszékének kutatója: "klímaváltozás nem átmenetet hoz, hanem egy új trendet. Pár évtizeden belül csak ilyen decemberekkel lehet majd számolni”.

  Top 16