• Külföld
Faktor

Lecsapott az ítéletidő, rekorderejű szelet mértek

Ilyen szélerősséget még soha nem mértek Finnországban.

Rekorderejű szelek csaptak le Finnországra szerda hajnalban: a legerősebb szélsebesség elérte az óránkénti 117 kilométert az Aland-szigeteki Kokar szigeten. Ilyen szélerősséget még soha nem mértek az észak-európai országban.

A Yle finn nemzeti rádió szerint Kokar szigetén a széllökések ereje elérte a másodpercenkénti 41 métert. A Balti-tengerben, Finnország és Svédország között elterülő szigetek rendőrsége felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Az orkán áramkimaradást okozott a szigetek egy részén, 30 ezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, és a helyi rádiót is elhallgattatta, csak interneten tudtak műsort szolgáltatni.

A szél felkorbácsolta a Balti-tenger vizét, a mérőállomások 7,9 méteres hullámokat regisztráltak - írja az MTI. Ez alig marad el a térségben valaha mért legmagasabb, 8,2 méteres hullámoktól.

Az ítéletidő ellenére a Finnország és Svédország között közlekedtek az utasszállító hajók, csak elkerülték az Aland-szigeteket. Az orkánerejű szél a finn szárazföldön is problémákat okozott, mintegy 85 ezer háztartás maradt áram nélkül, a közúti közlekedés akadozott az erős havazás miatt.

Kommentek:

Top 0