• Külföld
Faktor

Hazaszállítják a holttesteket, rekorder hegymászó is volt az áldozatok között

Az alaptáborra lecsapó hóviharban vesztették életüket.

Hazaszállítják szerdán Dél-Koreába a hóviharban elhunyt öt dél-koreai hegymászó holttestét, köztük Kim Csang Hoét, aki az ázsiai ország hegymászói közül elsőként hódította meg oxigénpalack nélkül az összes 8000 méter fölötti himalájai csúcsot.

A nepáli rendőrség szombaton közölte, hogy a himalájai Gurdzsa-hegy megmászására készülő dél-koreai expedíció és négy nepáli vezetőjük az alaptáborra lecsapó pénteki hóviharban vesztették életüket. A mentőcsapatok a vihart követően találtak rá 3500 méteren a kilenc holttestre - írja az MTI. Az egyik serpa testét falujába vitték, a többi áldozatot pedig vasárnap légi úton Katmanduba szállították.

A dél-koreai áldozatok testét szerdán szállítják haza - mondta el a dél-koreai hegymászó klub munkatársa. Mint hozzáfűzte, egyikük Kim Csang Ho volt, aki korábban oxigénpalack nélkül a Himalája mind a 14, 8000 méteren felüli  csúcsára feljutott. Ez csak néhány tucatnyi hegymászónak sikerült eddig.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az expedíció további tagjai között volt a csapat felszereléséért felelős Ju Jong Dzsik, a vállalkozásról dokumentumfilmet forgató Im Il Dzsin, valamint Li Dzse Hun. A viharban Dzong Dzsun Mo veterán dél-koreai hegymászó is elhunyt, aki a Yonhap hírügynökség értesülése szerint csak látogatóba érkezett az expedíció alaptáborába.

    Az expedíció és nepáli vezetőik október eleje óta a 7193 magas hegy lábánál táboroztak derült időre várva, hogy folytassák a mászást. A ritkán megmászott Gurdzsa az Annapurna-hegységben, Katmandutól nagyjából 200 kilométerre nyugatra található, a Dhaulagiri, világ hetedik legmagasabb hegycsúcsa mellett.

    Kommentek:

    Top 16