• Külföld
Faktor

A tudósok sem értik: kihúzott fogakkal találtak az emberi maradványokra

A feltételezések szerint egyfajta vallási rítus részeként húzhatták ki az emberek fogát.

Rejtélyes foghúzási gyakorlatról árulkodó újkőkori csontvázakat találtak a régészek egy 4500 éves sírban a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban.

A csengtui régészeti intézet szakemberei 116 emberi csontvázat tártak fel a Taji megyében fekvő Kaosan lelőhelyen - közölték a helyi hatóságok.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az ásatási munkálatokat vezető Liu Hsziang-jü szerint a leletek remek állapotban maradtak fenn, mivel a földben eltemetve, a levegőtől elzártan, vízzel körülvéve vészelték át az elmúlt 4500 évet.

  A kutatók több mint egy tucat csontváz esetében azt vették észre, hogy az elöl lévő fogakat kihúzták. "Ezt a foghúzási gyakorlatot rejtély övezi. Néhány szakértő szerint valamilyen vallási rituálé, vagy a felnőtté válást ünneplő ceremónia részét képezhette" - magyarázta Liu.

  A foghúzás gyakorlatát már a kelet-kínai Santung tartománybeli Tavenkou lelőhelyen előkerült csontvázaknál is megfigyelték a kutatók. A lelőhely az i. e. 4300 és i. e. 3500 közötti időszakból való leleteket őriz. Liu szerint a különös szokás talán a keleti Santung régióból került át a Kaosan lelőhely területére, ahol a kutatók szerint város állhatott az újkőkorban.

  A szakértők DNS-vizsgálatnak vetik alá a csontokat, remélve, hogy az eredményeik segítenek többet megtudni az egykor Szecsuan területén virágzó Su civilizáció eredetéről - adta hírül az MTI.

  Kommentek:

  Top 16