• Külföld

Rejtélyek az amerikai főbíró halála körül

Egy nyugdíjba vonult gyilkossági nyomozó szerint az amerikai főbíró Antonin Scalia halála körül annyi rejtélyes körülmény merült fel, hogy szerinte mindenképp fel kellett volna boncolni a holttestet, hogy megállapítsák a halál okát. A jelek szerint a nyomozó nem zárta volna ki a gyilkosság lehetőséget sem.

Fotó: Europress / Jewel Samad - AFP

Fotó: Europress / Jewel Samad - AFP

Antonin Scalia amerikai főbíró szombaton halt meg váratlanul szívrohamban. Mivel már majdnem 80 éves volt, és különböző betegségei is voltak, halálát természetesnek nyilvánították. Patricia Tufo korábban New York-i, majd washingtoni nyomozó szerint azonban mindenképpen kellett volna boncolást kérni, mivel túl sok kérdés merült fel a halálával kapcsolatban – írja a NY Post.

Tufo szerint Scalia személye már eleve indokolttá tehetné egy kórboncnoki vélemény igénylését.

„Nem otthon halt meg. A halálának nem voltak szemtanúi, és még semmilyen magyarázat nem született arra, hogy miért volt egy párna a fején. Szóval ilyen körülmények mellett szerintem indokolt lenne a kórboncnoki vélemény kikérése. Annak ellenére, hogy több betegségben is szenvedett, és majdnem 80 éves volt, jó lenne biztosnak lenni abban, hogy tényleg természetes halált halt.”

Tufo nem maradt egyedül véleményével. Bill Ritchie, a washingtoni bűnügyi rendőrség nyugdíjba vonult helyettes-vezetője   is azt mondta, hogy megdöbbent, mikor megtudta, hogy nem boncolták fel a holttestet.

„Gyilkossági nyomozati oktatásokat tartottam. Minden vizsgált halálesetet gyilkosságként kell kezelni, míg a bizonyítékok nem igazolnak mást. Honnan tudod, hogy az áldozatot nem fojtották meg? Honnan tudod, hogy nem gyilkosság történt, ha nem vizsgálod meg az esetet? El kell végezned a munkádat. Ha végigvezetetted a teljes folyamatot, akkor állapíthatod meg, hogy az áldozat természetes halált halt.”

Cinderela Guevara megyei bíró azután jelentette be Scalia halálát, hogy a helyszínen tartózkodó nyomozók telefonon beszámoltak neki a végzetes szívrohamról. Guevara Scalia orvosával is beszélt, aki megemlítette neki a főbíró krónikus betegségeit, valamint azt, hogy múlt héten vállproblémákkal kezelte Scaliát. Guevara szerint a család nem kért boncolást.

Scalia váratlan halála kisebb politikai káoszt is okozott: Barack Obama amerikai elnök kijelentése szerint ki fogja nevezni Scalia utódját, de több – főképp republikánus – vélemény szerint is ezt már Obama utódjának kellene megtennie, akit 2016 novemberében választanak meg elnöknek. A tét ugyanis nagy: megváltozhat a konzervatívok többsége a bírói testületben.

Top 0