• Politika
Faktor

Reagáltak a pártok az Orbán-Cameron találkozóra

Reagáltak a pártok az Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök budapesti találkozójára. A Fidesz szerint mindkét miniszterelnök az erős nemzetállamokból álló Európában látja a jövőt. Több ellenzéki párt szerint viszont nem elfogadható, hogy Nagy-Britanniában korlátozzák az unós állampolgárok munkavállalását. A Jobbik szerint a magyar kormány elszalasztotta, hogy a britek segítségével alakítsa az EU politikáját.

Az MSZP részéről Mesterházy Attila parlamenti képviselő értékelte a találkozót. Egyetértett azzal, hogy az Európai Unió reformra szorul azért, hogy erősebb, versenyképesebb és hatékonyabb legyen. Szerinte azonban Orbán és Cameron szavaik ellenére cselekedeteikkel gyengébb EU-t hoznak létre. A nagy-britanniai magyar munkavállalók ügyében pedig az MSZP határozottabb kiállást várt volna Orbán Viktortól. "Nem lehet elfogadni, hogy a britek a magyarokat másodrangú állampolgárrá akarják minősíteni, és azt sem, hogy ezzel korlátozzák a munkaerő szabad áramlását" - mondta Mesterházy.

Orbán Viktor és David Cameron

Orbán Viktor és David Cameron

Fotó: Sulyok László

Az LMP szóvivője, Gál József szerint olyan EU-t kell létrehozni, ahol senkinek sem kell a biztos megélhetést keresve elköltöznie a saját hazájából. Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy változtasson a gazdaságpolitikáján, és próbálja meg hazahozni az a Nagy-Britanniában dolgozó 55 ezer magyart.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Együtt közleménye szerint a miniszterelnök nem állt ki kellő eréllyel a magyar munkavállalók védelme érdekében, pedig lehetősége lett volna Cameron tudtára adni, hogy az Egyesült Királyságban semmilyen munkajogi korlátázás sem fogadható el az uniós állampolgárokkal szemben.

    Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője azt mondta, a találkozó lehetőséget adott volna arra, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva, a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa az EU politikáját. Szerintük a csatlakozási szerződés újratárgyalásával és az uniós alapokmányok újragondolásával kellene új alapokra helyezni Magyarország uniós tagságát.

    A Fidesz-frakció közleménye szerint a megbeszélésen kiderült, Orbán Viktor és David Cameron is az erős nemzetállamokból álló erős Európában látja a jövőt. A cél eléréséhez meg kell védeni Európát és a külső határokat, mert a bevándorlás már az európai polgárok biztonságát, szabad mozgását és munkavállalását veszélyezteti. A közös célok miatt „Magyarország támogatja azt a brit törekvést, hogy egy erősebb Európa érdekében az EU működésének alapjairól és a nemzetállamok szerepéről európai vita induljon". A Fidesz szerint az európai és a magyar baloldal veszélybe sodorja Európát, hiszen továbbra is beengednék a bevándorlókat, mert szavazókat akarnak betelepíteni és meg akarják gyengíteni a nemzetállamokat.

    Top 16