• Külföld
Maksa Mónika

Kölni erőszak: kitoloncolnák a migránsokat

Angela Merkel és Horst Seehofer pártjai, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyetértenek abban, hogy az észak-afrikai régióból érkező migránsok számának gyors emelkedése miatt azonnal lépni kell. Nem lehet megvárni azt, hogy a törvényhozás a biztonságos származási országok közé sorolja Algériát és Marokkót, azt a két országot, ahonnan a legtöbben érkeznek.

Angela Merkel és Horst Seehofer nem mindenben értenek egyet, de abban igen, hogy gyorsan kell cselekedni a migránsok számának növekedése miatt. A nyugat-balkáni országokból érkezőknél bevezetett eljárást akarják alkalmazni, aminek hatására a Nyugat-Balkánról – Szerbiától Albániáig – gyakorlatilag megszűnt a bevándorlás.  Thomas Kreuzer, a bajor tartományi törvényhozás CSU-frakciójának vezetője megerősítette, hogy Merkel és Seehofer terve létezik. A politikus szerint minden amellett szól, hogy a menekültstátusra esélytelenül pályázó észak-afrikaiakat is a nyugat-balkániak elhelyezésére létrehozott két bajorországi befogadóállomásra vigyék, Bambergbe és Manchingba. Ezután pedig gyorsított eljárás alá fogják vonni őket.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehofer a CSU elnöke. Fotó: Europress / Johannes Simon - Getty Images

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehofer a CSU elnöke. Fotó: Europress / Johannes Simon - Getty Images

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) adatai szerint 2015 decemberében több algériai és marokkói menedékkérőt regisztráltak, mint egész 2014-ben. Csak decemberben 2296 algériai és 2896 marokkói migráns érkezett.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Thomas de Maiziere belügyminiszter már a kormány 2014-es migrációs jelentésének bemutatóján azt mondta, hogy súlyos gondot jelent, hogy egyre több algériai és marokkói migráns érkezik. A kölni erőszakot az áldozatok és a szemtanúk szerint is jórészt az észak-afrikai térségből származó férfiak követték el.

    A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch már egy októberi interjúban arról beszélt, hogy az észak-afrikai utcagyerekek csoportja veszélyt jelenthet az emberekre. Az észak-afrikai Magreb-térségből származó, felnőtt kísérő nélkül érkező fiatalok gondot okoznak.

    A rendőrség a szilveszteri támadás után nagyobb erővel igyekszik fellépni az észak-afrikaiak kiterjedt bűnözői szubkultúrája ellen. Szombaton például razziát tartottak Düsseldorf Magreb-negyedében, ahol zsebtolvaj, utcai rabló és kábítószer-kereskedő csoportok laknak. A főpályaudvar mögötti környéket lezárták, és 300 rendőr átfésülte a területet. 18 helyszínen 290 embert ellenőriztek, 40-et elő is állítottak, legtöbbjüket azért mert valószínűleg illegálisan vannak az országban. Az MTI úgy tudja, hogy volt közöttük olyan is, akinek már előjegyezték a hazatoloncolását. A razziát már a szilveszteri támadások előtt megszervezték, de azt remélik, hogy újabb adatokat tudnak feltárni a szilveszterkor történtekről is.

    Top 16