• Külföld
Faktor

Rátámadt a tömeg a polgármesterre, a földön fekve is rugdosták

Szaloniki 75 éves polgármesterét üvegekkel, kövekkel dobálták és többször is megütötték.

Az idős politikus egy első világháborús emlékműnél tartott ünnepségen vett részt, melyet a törökök által legyilkolt görögök emlékére tartottak.

A tömeg egy része előbb palackokkal és kövekkel kezdte el dobálni, majd nekiestek Jannisz Butarisznak és a földre vitték, rugdosni kezdték. A menekülő polgármester járművét is megtámadták - írja a 444.

Butarisz függetlenként politizál, viszont fiatalon kommunista volt, most is inkább a baloldali irányba húz. Támadói szélsőjobbos fiatalok voltak.

A politikus elleni támadást a kormányzó Sziriza párt fasiszta támadásnak minősítette, az ország miniszterelnöke és a jobbközép ellenzék is elítélte.

Butariszt a görög jobboldal azért támadja mostanában, mert nagyon megengedő az álláspontja a Macedóniával folytatott névvita ügyében. A görögök hosszú évek óta bojkottálják Macedónia EU- és NATO-csatlakozási tárgyalásait, mert szerintük a Macedónia elnevezés kizárólag a görögországi tartományra vonatkozhat, ennek értelmében Macedóniának (mármint az országnak) nevet kell változtatnia. Az ENSZ-ben is csak Macedónia, Egykori Jugoszláv Tagköztársaság néven lehetett tag.

Kommentek:

Top 0