• Külföld
Faktor

Raszta haja miatt támadt a fehérbőrű fiúra az afroamerikai lány - videó

Videó készült arról az esetről, mikor a San Francisco-i Állami Egyetemen egy afroamerikai lány rátámadt egy fehér bőrű hallgatóra, mivel a fiú raszta frizurát viselt. A lány szerint ezzel a hajjal a fiú a kultúráját sértette meg. A videó hitelességét többen is vitatják.

A 47 másodperces videót rövid időn belül több, mint kétmillióan nézték meg. A felvételt először a raszta hajú hallgató, Cory Goldstein tette fel az internetre – írja az Independent.

Az afroamerikai lány egy másik fekete fiútól kér támogatást, valamint egy ollót, amellyel ott helyben le akart vágni Goldstein raszta tincseit. A fiú azonban nem hagyta magát.

„- Azt mondod, nem lehet ilyen hajam a kultúrád miatt. Miért? - Mert ez az én kultúrám.”

- hangzik el a beszélgetés során.

Goldstein azzal is védekezett, hogy a raszta frizura eredete az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, majd megkérdezte a lányt, hogy ő egyiptomi-e. A nő ugyanezt kérdezte tőle, majd többször is feltette azt a kérdést, hogy hol van Egyiptom.

Mikor Goldstein megpróbálta otthagyni, a lány előbb elállta az útját, majd visszahúzta a fiút a lépcsőről, és továbbra a kultúra kisajátításáért támadta. Végül mikor észreveszi, hogy az incidenst valaki rögzíti, lefogja a kamerát.

A videó hitelességét többen is megkérdőjelezték, sokak szerint ugyanis megrendezett jelenetet lehet látni, mások szerint viszont az eset valóban megtörtént.

Goldstein azt írta Facebook-oldalán, hogy a lány fizikálisan támadta őt csak azért, mert raszta tincsei vannak. Mint írta, nem fordul a rendőréghez „a lány miatt, aki zaklatta őt”, viszont az egyetemen panaszt nyújtott be ellene, az oktatási rendszerre bízva az eset rendezését.

Miután a videó a figyelem központjába került, az egyetem nyilatkozatot adott ki az eset kapcsán, melyben leírták, hogy az egyetemi rendőrséget azonnal értesítették a támadásról, és a két fél egyike sem az egyetem alkalmazottja.

„A San Francisco Állami Egyetem a hallgatók szólásszabadságát támogatja, de nem fogadja el az olyan magatartást, amely veszélyezteti mások biztonságát vagy jólétét. Komolyan vesszük az esetet, gyorsan és alaposan kivizsgáljuk az egyetemi csatornákon keresztül az egyetem hallgatóival együtt, hogy mi történt” - írták.

Top 0