• Belföld
Faktor

Rászáll a hatóság a fúrt kutakra is

Jövő héttől kötelező lesz bejelenteni és bevizsgáltatni azokat a fúrt kutakat, amelyek vizét isszák. Csongrád megyében Szegeden található a legtöbb ilyen kút, amiket rendszeresen ellenőriznek is. A fusiban fúrt kutakról azonban senki nem tud semmit. Egy szakember szerint ezeket a jövőben sem fogják tömegesen bevizsgáltatni.

A Délmagyar szerint a hatóságoknak nincs nyilvántartásuk, vagyis fogalmuk sincs arról, hol lehetnek azok a nem a vízmű üzemeltetésében álló fúrt kutak, amelyek vizét meg is isszák.

A vízműkutak rendszeres vízminőségi vizsgálatát az üzemeltető intézi. Az engedély nélküli fúrt kutak vizének vizsgálatáról nincs információnk

– mondta a lapnak az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Kádár Mihály szerint az Ativizig jelenleg 301 ivásra használt fúrt kutat tart számon a megyében. A legtöbb Szegeden található. Ezek megfelelnek a szigorú szabályoknak.

A szakember szerint ivóvízkutak szolgálhatják még például tanyák és egyéb olyan létesítmények ivóvízellátását, ahová nem volt gazdaságos eljuttatni a vízművek által szolgáltatott ivóvizet, de ezekről nincs információjuk.

Valószínűleg olyan külterületeken isszák a különböző mélységű fúrt kutak vizét, ahol nincs közüzemi ivóvízellátás.

Hogy pontosan hány ilyen van, nem tudni. A hatályos jogszabályok alapján jelenleg ugyanis nincs a népegészségügynek bejelentési és nyilvántartási kötelezettsége – mondta a megyei kormányhivatal sajtószolgálata. Június 15-étől azonban az engedélyezési eljárás során szakhatóságként kötelezően bevonják első fokon a járási hivatal népegészségügyi osztályát, másodfokon pedig a kormányhivatal népegészségi főosztályát.

Az ivóvízkutak kétszáz méternél mélyebb kutakat jelentenek Csongrádban, ezek fúrása drága, és komoly szaktudást igényel, így a kutak nagy része rendelkezik üzemelési engedéllyel.

Az engedély nélkül fúrt, öntözési céllal készült kutak számáról sincs nyilvántartás. Ezek vizét valószínűleg nem isszák, nem is alkalmasak rá, vízminőségét feltehetőleg nem vizsgálják be rendszeresen. Az illegálisan fúrt kutak vizének tényleges felhasználásáról semmit nem tud a hatóság.

A fúrt kutak kötelező bejelentéséről és laboratóriumi vizsgálatáról a laboratorium.hu oldal számolt be. A hamarosan életbe lépő kormányrendeletet nem kell alkalmazni az 50 személynél kevesebbet ellátó vagy a napi 10 köbméter mennyiségnél kevesebb vizet szolgáltató egyedi vízellátásból származó ivóvízre, ha azt nem kereskedelmi vagy közszolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenység keretében szolgáltatják.

A rendelet szerint a saját fúrt kutat be kell jelenteni a települési jegyzőnél.

Ez eddig is így működött

– magyarázta a szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője. Molnár László azt is elmondta: a jogszabály szerint a jegyző csak a talajvíz felhasználására, évi ötszáz köbméterre, és locsolási célra ad engedélyt. Ezért nincs információja a hivatalnak azokról a fúrt kutakról, amelyek vizét meg is isszák.

Kommentek:

Top 0