• Külföld

Rasszizmussal vádolják a rendőrséget

Gyökeres változásokat követel egy független munkacsoport a chicagói rendőrségtől, miután jelentésükben rasszizmussal vádolták a rendőröket. A szakemberek szerint ugyanis a rendőrök "nem tisztelik az élet szentségét", ha a gyanúsított nem fehér bőrű.

Fotó: Europress / Mira Oberman - AFP

Fotó: Europress / Mira Oberman - AFP

A vizsgálat szerint az egység elidegenítette az afroamerikai és latino lakosokat. Az elmúlt években a rendőrök több száz embert lőttek le Chicagóban, az áldozatok 74%-a afroamerikai volt – miközben a város lakosságának csak 33%-át teszik ki. A munkacsoport ezért 100%-os változást sürget – írja a BBC.

A jelentést a független szakemberek a polgármester, Rahm Emanuel megbízásából készítették. Mint írják, a bűnüldözéssel szembeni félelem és bizalmatlanság bizonyított a kisebbségek körében. Chicago új rendőrfőkapitánya, Eddie Johnson ígéretet tett arra, hogy felszámolja a rendőrségen belüli rasszizmust – Johnson is afroamerikai.

„Rasszizmus van Amerikában. Rasszizmus van Chicagóban. Így magától értetődik, hogy a rendőrségben is rasszizmus van. Az én célom az, hogy ezt gyökerestül kitépjem.”

Az Amerikai Egyesült Államokban Chicagóé a harmadik legnagyobb rendőrség.

A munkacsoport elnöke, Lori Lightfoot szerint a jelentés a „változás tervezete”, és arra sürgette a rendőrséget, hogy minél előbb alakítsanak ki jobb kapcsolatot a lakosokkal.

„A fájdalmat, a dühöt és a frusztrációt, amelyet az emberek a rendőrség felé éreznek… meg kell érteni, és tisztelni kell. Ezen keresztül léphetünk csak tovább.”
Fotó: Europress / Mira Oberman - AFP

Fotó: Europress / Mira Oberman - AFP

Az eddigi rendőri szabálytalanságokat átvizsgáló csoportot egy hatékonyabb, teljes mértékben átlátható szervre cserélik – a polgármester szerint ezzel is az emberek bizalmát szeretnék kivívni.

Greg Livingston aktivista szerint a jelentés nagyon tudatos: „Fény gyújt a sötétségben.”

A statisztikák szerint 2016 első hónapjaiban a chicagói gyilkosságok aránya 84%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. 2016. március 20-ig 575 lövöldözés és 125 gyilkosság történt a városban – 2015-ben ugyanez alatt az időszak alatt csak 290 lövöldözés és 68 gyilkosság volt.

Johnson rendőrfőkapitányt azután nevezték ki a vezetői posztra, miután rendszeres tüntetések és villongások kezdődtek az afroamerikai tinédzser, Laquan McDonald meggyilkolása miatt – egy fehér bőrű rendőr tizenhatszor belelőtt a földön fekvő fiúba. Az esetet követően teljes rendőrségi vizsgálat vette kezdetét.

Top 0