• Külföld

Elbújva csókolóztak, mégis letartóztatták őket, mert ramadán van

A marokkói rendőrség őrizetbe vett egy szerelmespárt az ország déli részén lévő Marrákes városában, mert a ramadánt megsértve, az iszlám böjt óráiban csókolóztak.

Omár Arbib, a marokkói emberi jogok társaságának marrákesi képviselője azt mondta, hogy a férfi és a nő a város egyik gazdag negyedében, Gelízben egy épület közelébe rejtőzve csókolózott, amikor a rendőrök lecsaptak rájuk - írja az MTI.

A tisztviselő hozzátette, hogy hétfőn, szintén Marrákesben egy csoport megvert egy fiatal fiút, aki fényes nappal egy játékteremben dohányzott. A héten a dél-marokkói Zágóra városában is őrizetbe vettek két embert, mert szintén napközben a böjtöt megtörve vizet ittak.

Ben Youssef madraszának marrákesi belső udvara. Illusztráció. Forrás: Wikipédia

Ben Youssef madraszának marrákesi belső udvara. Illusztráció. Forrás: Wikipédia

Az észak-afrikai országban egytől hat hónapig terjedő börtönnel lehet büntetni azt az iszlám közösséghez tartozó személyt, aki ramadán idején nyilvános helyen megtöri a böjtöt.

Az iszlám vallás öt pillérének egyike, hogy a ramadán idején a muszlimoknak napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, házasélettől és a test egyéb örömeitől. A hívek ilyenkor igyekeznek napkelte előtt felkelni és enni, az élet pedig az éj leszállta után élénkül meg újra a településeken. A böjt nyilvános megsértése számos más, muszlimok lakta országban is bűncselekménynek számít. A ramadán mozgóünnep, idén június 6-án kezdődött, és július 6-ig tart.

Kommentek:

Top 0