• Élet
Faktor

Rákot okozhat az orális szex

A New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatói megállapították, hogy az orális szex drasztikusan növeli a rák kialakulásának kockázatát. A kutatási eredményt a JAMA Oncology szaklapban hozták nyilvánosságra.

Azok a férfiak, akik HPV-vel fertőződtek meg, 22-szer gyakrabban betegedtek meg halálos kimenetelű száj-, és torokdaganatban. A szakemberek úgy gondolják, hogy valószínűleg az orális szex a megfertőződés útja, a HPV-vírus ugyanis a szájban terjed el - írja a Bild.

A tanulmány elkészítéséhez majdnem 97 ezer embert vizsgáltak meg. A kísérlet kezdetén mindegyik kísérleti személy rákmentes volt. A tanulmány négy éves időtartama alatt összesen 132 résztvevő betegedett meg gége-, vagy torokrákban. Ezek az adatok 396 egészséges kísérleti személlyel lettek összehasonlítva. Ezenkívül minden résztvevőnél  a száji HPV több fajtáját analizálták.

A tanulmány azt is eredményezte, hogy a jövőben az egyéni rák kockázatát a nyálpróba segítségével könnyebb lesz felmérni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Főleg a férfiak érintettek a torokrák kialakulásában

  A torokrák konkrét oka még nem teljesen ismert. A torokrák kialakulásának rizikófaktorához  hozzátartozik mindenek előtt az alkohol-, és dohányfogyasztás. De a HPV is terjeszti az orális szexen át. Néhány orvos szerint ez a felelős azért, hogy nő a torokrákos megbetegedések száma.

  A giesseni egyetemi klinika orvos igazgatója, Prof. Dr. Jens P. Klussmann, azt mondta, hogy ezek a vírusok valószínűleg rákot okozhatnak. Minden második a torokban, és minden negyedik a szájüregben vált ki daganatot. És ez a tendencia növekedni látszik. Klussmann szerint az a tanulmány azt mutatja, hogy a megbetegedés kockázata a partnerek számának emelkedésével nő.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  „Ugyanúgy, ahogy a dohányzás-, illetve a túlzott alkoholfogyasztás fej-, és torokfelületen okoz daganatot, a HPV okozta rákesetek ezeken a testtájakon a férfiaknál gyakoribbak: Európában a férfiaknál az új megbetegedések száma 12 700 évente, míg a nőknél ez a szám csak 2530” – mondta Prof. Dr. Lutz Gissmann, a heidelbergi német rákkutató intézettől.

  A férfiak tehát veszélyeztetettebbek, de egy nő is meg tud fertőződni HPV-vel orális szex miatt.

  Valószínűleg a fertőzés mindenütt meg tud történni, ahol a nyálkahártya érintkezik. Tehát az anális és orális érintkezés is egy fertőzési lehetőség a nőknek, hiszen a belső bőrrészen is van egy nyálkahártya, ami hasonlóan van felépítve, mint a bőr a szájban.

  Az ondó ebben nem játszik szerepet, a vírusok nem a spermában vannak, hanem kívül találhatóak, a pénisz bőrénél. Az óvszer nem véd meg ettől 100 százalékosan, a felszínén, azt mondják, érintőlegesen átmennek ezek a vírusok.

  HPV-fertőzés méhnyakrákot is okozhat. A rosszindulatú méhnyakrák kialakulásának 70 százalékáért ez a vírus a felelős. Azonban olyan fiatal lányok és nők, akik még nem szeretkeztek, védőoltással tudnak a HPV vírus ellen védekezni.

  Nincs lehetőség a gyógyulásra

  A HPV vírussal szemben nincs orvosság. Aki egyszer megfertőződik, annál ez egész életén át fennmarad. Csak védekezni lehet lenne, a fertőzésforrás kerülésével, óvszer használatával, illetve védőoltással. Aki hűséges, annál kevesebb a kockázat a HPV-fertőzésre, mint azoknál, akik gyakran cserélik szexuális partnerüket. Aki a vírust már magában hordozza, annál a védőoltás sem segít.

  Top 16