• Külföld
Faktor

Rákot és korai halált is okozhat a gyerekkori trauma

Egy új kutatás szerint igen komoly következményei lehetnek felnőtt korban a gyerekkori traumának. Az eredményeket a WHO is áttörésnek nevezte.

Egy friss orvosi kutatás szerint nagy az esélye annak, hogy valaki szívbeteg vagy rákos lesz, illetve halhat meg fiatalon, ha gyerekkorában trauma érte.

Illusztráció

Illusztráció

Carol Redding, a tanulmány egyik résztvevője 4 éves volt, amikor édesanyja meghalt. Édesapja agresszív és alkoholista is volt, rendszeresen verte őt és húgát is. Most 3 súlyos betegsége van: leukémia, mellrák és nyirokcsomó-daganat.

A kutatást Vincent Felliti végezte, aki az ártalmas gyerekkori tapasztalatok (ACE) témakörét vizsgálja. Megkérte Reddinget, hogy töltsön ki egy tesztet, az ACE kérdéssort, ami 10 kategóriát tartalmaz, köztük a gyerekkori zaklatást és a csonka család miatti szorongást. A páciens minden alkalommal kap 1 pontot, amikor azt jelöli, tapasztalt már ilyet.

Azok, akiknél ez a szám 4 vagy több volt, kétszer akkora eséllyel lettek fiatalon szívbetegek. 7 vagy több pontnál pedig az esély erre háromszor akkora.

Felliti azt mondta, teljesen véletlenül került erre a területre, miközben egy tanulmányt végzett az elhízással kapcsolatban. 1984-ben volt egy túlsúlyos páciense, akinek a terápia közben 130 kilogrammot sikerült leadnia. Ezután azonban a munkahelyén molesztálták, így visszahízta a leadott súlyt. Később a nő elmondta, hogy nagyapja 11 és 21 éves kora között rendszeresen megerőszakolta. Felliti ekkor kezdett a traumás esetekkel foglalkozni - írja a Vice.

A kutatás igazolta, hogy a gyerekkori megrázkódtatásoknak nagy szerepük van a daganatos betegségekben és a korai halálozásokban. Az eredmények szerint más lelki betegségek, a kóros soványság és anorexia is hasonló betegségeket okozhat.

A tanulmány szerint a traumás esetek háromféle dolgot válthatnak ki az emberekben:

  • A páciens utánozza látottakat, például maga is alkoholista lesz,
  • Az agyműködésre is hatással lévő krónikus változások léphetnek fel,
  • Génállományra és a génörökítés folyamtára is veszélyes lehet a szervezet reakciója.

Az eredményeket az atlantai járványügyi központ, és az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is áttörésnek nevezte.

Kommentek:

Top 0