• Belföld
Faktor

Ez a doboz várja a segíteni akarókat Rákoshegyen

Az év elejétől van egy zöld doboz Rákoshegyen, amire az van írva: enni adok - enni kapok. A dobozba ugyanis bárki bármilyen tartós élelmiszert beletehet, és az viszi el, aki akarja. A Faktor megkérdezte, mekkora sikere van a kezdeményezésnek.

Hogy megtudjuk, mi a helyzet, felhívtuk a doboz oldalán található telefonszámot. Az egyik készséges területi képviselő vette fel, aki elmondta, hogy "a doboz jó dolog, de némely emberek fejében nincs rend."

A dobozt csak úgy tudják ellenőrizni, hogy feltöltik, majd kicsit távolabb kiülnek, hogy lássák, ha valami történik. A Faktor megkérdezte, hogy miért nem kamerával figyelik a területet. Erre azt a választ kaptuk, hogy ő is felvetette az ötletet, de végül nem valósították meg, mert személyiségi jogokat sérthet.

Forrás: Rákoshegy zöld doboz - Facebook

Forrás: Rákoshegy zöld doboz - Facebook

Minden nap tesznek bele ételt, hiszen pár óra alatt elfogy. A helyi pék mindig ad egy nagy szatyor sós és édes péksüteményt, a közért pedig az előző esti kenyeret szokta felajánlani, de emellett szokott liszt, cukor és olaj is a dobozba kerülni.

Olyan is volt már, hogy valaki bébiételt vagy tésztát tett a dobozba, de az iskolások is beletesznek időnként egy-egy almát. Egyszer pedig valaki ruhát tett bele. Azt inkább kivették, hiszen a doboznak nem a ruhaadományozás a rendeltetése.

A képviselő elmesélte, hogy egyszer egy nő teljesen kipakolta a dobozt, de ő elkapta. Persze ideges volt, de elmondta neki, hogy a doboz nem arra van, hogy csak őt lássa el.

Forrás: Rákoshegy zöld doboz - Facebook

Forrás: Rákoshegy zöld doboz - Facebook

Egyébként Rákosmentén csak 2-3 hajléktalan van, tehát nem ők a fő célcsoport, hanem akinek tényleg kell az étel, attól függetlenül, van-e fedél a feje fölött. Ha a gyerekek nem kaptak otthon tízórait, nyugodtan vehetnek a dobozból.

Megkérdeztük azt is, hogy nem penészedik-e meg a kenyér, vagy nem lesz-e baja a péksüteményeknek, hiszen azokat az élelmiszereket nem lehet olyan sokáig tárolni. A képviselő elmondta, hogy 2-2 és fél óra alatt el szokták vinni az ételt, így erre nincsen gondjuk.

Egyébként az, hogy máshol lesz-e ilyen, csak azon múlik, hogy az adott területek civil szervezetei szánnak-e időt a megvalósításra, a Rákoshegyi Polgári Körhöz hasonlóan.

Kommentek:

Top 0