• Külföld

Rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe. A rakétákat helyi idő szerint csütörtök hajnalban lőtték ki Hvanghae tartományból.

A Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg információkra hivatkozik amikor azt írja, hogy a rakéták ötszáz kilométert tettek meg, majd Vonszan várostól északkeletre csapódtak a tengerbe.

A vezérkar közleménye szerint a dél-koreai hadsereg éberen figyeli a helyzetet, és kész arra, hogy elhárítson bármilyen észak-koreai provokációt. Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és fejleszti a nagy hatótávolságú és ballisztikus rakétáit. Pont egy héttel ezelőtt hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak a Japán-tenger irányában. Ez alig pár órával az után, hogy az ENSZ újabb büntetőintézkedéseket fogadott elellene, válaszul arra, hogy január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait. A mostani akció azzal hozható összefüggésben, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a minap megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultattak fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea vezetője megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16