• Külföld
Faktor

Ez rémisztő: rakéta-alkatrészeket árult az észak-koreai ügynök

A feketepiacon próbálkozott.

Letartóztattak egy férfit Ausztráliában, aki a gyanú szerint Észak-Korea nevében próbált rakéta-alkatrészeket és szenet eladni a feketepiacon. A koreai származású, de több mint 30 éve Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt.

A tettes a nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt kiterjedt gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Korea nevében próbált értékesíteni különböző rakétarendszer-elemeket, egyebek mellett a ballisztikus rakéták irányításához szükséges szoftvert, valamint szenet próbált eladni Indonéziában és Vietnamban.

Az ausztrál rendőrség szerint, ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tízmillió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A hatóságoknak bizonyítéka van arra, hogy a férfi kapcsolatban állt magas rangú észak-koreai tisztségviselőkkel. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a gyanúsított a feketepiacon próbálkozott, és hivatalos körök a jelek szerint nem érintettek az Indonéziában és Vietnamban tervezett széneladási ügyletekben sem.

    A szombaton Sydney-ben elfogott férfinak jövő héten kell megjelennie a bíróság előtt. Akár 18 év börtönre is ítélhetik.

    Kommentek:

    Top 16