• Külföld
Faktor

Újfajta terápia: ettől besötétült a rákbetegek ősz haja

Sötétté vált daganatos betegek ősz haja, amikor immunterápiával kezelték őket.

Besötétült a betegek haja. (Képünk illusztráció.)

Besötétült a betegek haja. (Képünk illusztráció.)

A rákbetegek kemoterápiájáról köztudott, hogy mellékhatásként a haj kihullását okozhatja, ám az a 14 beteg, akiket spanyol orvosok új immunterápiás gyógyszerekkel kezeltek, másfajta mellékhatást tapasztalt.

A JAMA Dermatology című tudományos folyóiratban közzétett spanyol tanulmány szerint a szerek helyreállíthatják a haj pigmentjét, legalábbis tüdőrákos betegeknél - írja az MTI. A szóban forgó 14 beteg 52 tüdőrákos páciens közé tartozott, akiken az új gyógyszerek - a Keytruda, Opdivo és Tecentriq - mellékhatásait követték figyelemmel. A többségnél nem tapasztaltak hajszínváltozást, de a 14 beteg esete azt bizonyítja, hogy nem elszigetelt dologról van szó. Tizenhárom beteg haja sötétbarnára vagy feketére változott, egy beteg haja pedig foltokban lett fekete.

A spanyol kutatás 14 betege - egyetlen kivételével - egyébként a többieknél jobban reagált az új kezelésére. Ez azt sugallhatja, hogy a haj visszasötétedése azt is jelzi, a gyógyszerek hatékonyak - mondták a kutatók. Ezeknek a gyógyszereknek egyébként nagyon súlyos mellékhatásaik vannak, ezért nem biztonságosak egészséges emberek számára. Ám ha megerősítik, hogy képesek megváltoztatni a hajszínt, egy másik gyógyszer kifejleszthető az ősz haj kezelésére.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Kommentek:

    Top 16