• Élet
Faktor

Aggasztó adatok: rákot okoznak kedvenc ételeink

Hiába rajongunk a chipsekért, a szénsavas üdítőkért, a pillanatok alatt kisüthető készételekért vagy éppen a kínaiért, a szenvedélyünkkel valójában csak a saját sírunkat ássuk meg!

A francia Táplálkozási és Járványtani Kutatócsoport friss vizsgálata szerint az előre csomagolt, nagy mennyiségű tartósítószert tartalmazó műételek és –italok fogyasztása nagyban növeli a rák kialakulásának esélyét. Ezekben a termékekben ugyanis jelentős mennyiségű cukor, zsír és só van, viszont teljességgel hiányoznak belőlük a vitaminok és a rostok. De gyors elkészíthetőségük és kellemes ízük miatt nagyon sokan töltik meg a szekrényeiket velük - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A tanulmány szerint ha az étrendünkben 10 százalékkal növeljük az ultra-feldolgozott élelmiszerek arányát, akkor azzal együtt 12 százalékkal nő az esélyünk arra, hogy a későbbiekben daganatos beteggé váljunk.

  Thibault Fiolet, a jelentés egyik szerzője szerint a mostani divatételeknek köszönhetően a következő évtizedben jelentősen megugrik a rákbetegek száma. Ezért azt tanácsolják, hogy az előre csomagolt szendvicsek, cukrozott gabonapelyhek vagy éppen a csirkenugettsek helyett együnk több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékterméket.

  A francia és brazil kutatók a tanulmányuk elkészítéséhez 104980 francia egészségügyi adatait vizsgálták, akiknek az átlagéletkora 43 év volt. A résztvevők legalább két alkalommal részt vettek egy 24 órás online felmérésen, önbevallásuk alapján összesen 3300 különböző ételt fogyasztottak el. Ezt követően öt éven keresztül követték az egészségi állapotuk alakulását, és így tudták megállapítani, hogy azok, akik inkább feldolgozott ételeket ettek, jelentős arányban váltak rákossá. Azt azonban a szakértők hozzátették, hogy a betegség kialakulásának az étkezés mellett más rizikófaktorai is vannak, de ezek közül több is összefügg az életmóddal – például egy dohányos nagyobb eséllyel lesz tüdőrákos, mint egy nem dohányzó ember.

  Azonban nem a francia kutatócsoport az első, akik az előre elkészített ételek és cukros üdítők káros egészségügyi hatásaira hívja fel a figyelmet. Alig egy éve a brit rákkutató központ azt közölte, hogy a dohányzás után a túlsúly vezet a második legnagyobb eséllyel a rákhoz: az elhízott emberek esetében sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a rák 13 fajtája, mint az egészséges életmódot követők körében. Leggyakrabban a bél-, a mell- és a hasnyálmirigy rák érintette a gyorskaják szerelmeseit. A brit szakértők azt tanácsolták, hogy ne együnk olyan ételeket, amelyek 100 grammonként 15 grammnál több cukrot, 5 grammnál több telített zsírsavat és 1,5 grammnál több sót tartalmaznak.

  Az orvosok szerint Nagy-Britanniában évente 162 ezer ember haláláért lehetnek felelősek a feldolgozott élelmiszerek.

  A szakértők szerint el kell felejtenünk az elvitelre fogásokat kiadó gyorséttermeket: a kínai, indiai, olasz vagy éppen a fish and chipses büfék helyett építsünk be az étrendünkbe minél több zöldséget, gyümölcsöt. Emellett érdemes többet mozogni, több időt tölteni a szabad levegőn, mérsékelni az alkoholfogyasztást, illetve elhagyni a dohányzást.

  Kommentek:

  Top 16