• Tudomány
Faktor

Rájöttek a kutatók, miért jeleznek egymásnak a halak

Ugyanúgy, ahogy számos emlős, a halak is hívogatják fajtársaikat, hogy fenntartsák egymással kapcsolatot és együtt tartsák a rajt.

Az új-zélandi kutatók eredményei alapján a halak a legősibb gerincesek, amelyeknél megfigyelhető ez a viselkedés. Lucy van Oosterom, az Aucklandi Egyetem kutatója azt mondta, az új ismeretek a gerincesek viselkedésének evolúcióját segítenek jobban megérteni.

Azt korábban is tudták, hogy a halak küldenek jeleket egymásnak párosodási vagy védekezési szándékkal. Azonban először találtak bizonyítékot arra, hogy kommunikációjának egy másik célja, hogy együtt tartsák a csapatot, mint a csimpánzok vagy az elefántok.

Fogságban élő sügéreket (Pempheris adspersa) vizsgáltak, a faj gyakori Új-Zéland északkeleti partjainál. Általában éjszakai állat, nappal üregekbe vonul vissza, éjjel a sekély vizekben kutat táplálék után. Jellegzetes pukkanó hangot ad ki, amely becslések szerint akár több mint 30 méterre is elhallatszik - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatás 5 hónapon át tartott, a tudósok két típusú hangot játszottak le az állatoknak. Amikor sügérek hangjáról készített felvételeket játszottak le, a halak közelebb úsztak egymáshoz és több mint ötszörösére növelték az általuk kiadott hangok számát. Ha a felvételen nem hallatszott pukkanó hang, a halak hamar szétszéledtek.

    Top 16