• Külföld
Faktor

Rajonganak az ötletért a lakók: különféle díjakat kapnak, ha bicikliznek

Így már örömmel hagyják hátra autóikat.

Az olaszországi Bologna városa rájött, hogy tudja rávenni a lakosságot arra, hogy hagyják hátra autóikat. Egy helyi kampány keretében ugyanis díjazzák azokat az embereket, akik inkább bicikliznek, gyalogolnak vagy tömegközlekedési eszközökkel utaznak autóik helyett - írja a BBC.

Az ötlet Marco Amadori fejéből pattant ki még tavaly, aki létrehozta a Bella Mossa nevű programot, amiben a helyiek vezethetik, mennyit közlekedtek biciklivel vagy éppen mennyit sétáltak. A pontgyűjtés egyébként nem a távolságtól függ, hanem utazásonként számolják. GPS segítségével pedig pontosan látják, csal-e valaki.

A feladat egyszerű: le kell tölteni a Better Points nevű applikációt, ebben folyamatosan regisztrálni kell a különböző utazásaikat, amiket nem autóval tettek meg, majd az ezekért kapott pontokat nyereményekre válthatják. Ez lehet akár sör, fagylalt vagy mozijegy is.

A kezdeményezéshez már több mint száz helyszín csatlakozott, a program pedig úgy tűnik, jól működik, hiszen a bolognaiak már egymással versengenek, ki tud több pontot összeszedni. Az alkalmazást már több mint tízezren használják.

Kommentek:

Top 0