• Külföld

Kisvárosnyi ember él rabszolgasorban Magyarországon, világszerte romlik a helyzet

Világszerte 45,8 millióan élnek a modern kori rabszolgaság valamilyen formájában. Legtöbben az ázsiai kontinensen kényszerülnek így élni a rabszolgaság felszámolásáért küzdő, Walk Free Foundation nevű ausztrál alapítvány kedden közzétett éves felmérése szerint.

A 167 országot vizsgáló tanulmányból (Global Slavery Index 2016) kiderül, hogy a modern kori rabszolgaságban sínylődők 58 százaléka Indiában, Kínában, Pakisztánban, Bangladesben és Üzbegisztánban él. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában él a legtöbb ember rabszolgasorban, 18,4 millió kizsákmányolt embert tartanak ott számon.

A tanulmány szerint modern kori rabszolgaság áldozata az, akit megfosztanak a szabadságától, akire mások tulajdonaként tekintenek, akit elcserélhetőnek, eladhatónak vagy éppen elpusztíthatónak tartanak.

A felmérés megemlíti, hogy mégis Észak-Koreában a legrosszabb a helyzet, ahol minden huszadik ember, vagyis az ország 22 milliós lakosságának 4,4 százaléka rabszolgasorban sínylődik. A kormány a világon itt teszi a legkevesebbet a helyzet javításáért. Korábban jogvédő szervezetek és az ENSZ is az állam által fenntartott kényszermunkatáborokról számolt be.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Global Slavery Index 2016 adatai szerint Magyarországon 22 500 ember él rabszolgasorban, és ezzel az ország Japánnal, Tajvannal, Uruguayjal, Szlovéniával és Szlovákiával megosztva a 41. a rangsorban.

A Walk Free Foundation a modern kori rabszolgaság keretein belül tartja számon az emberkereskedelmet, a kényszermunkát, az adósrabszolgaságot, a kényszerházasságot és a gyerekek különféle kizsákmányolását.

Az ENSZ egyik illetékese a felmérés kapcsán azt mondta, a szegénységnek, társadalmi kirekesztésnek és megkülönböztetésnek tudható be, hogy az eddigieknél is elterjedtebbek a rabszolgaság olyan formái, mint a prostitúció, a gyerekkatonaság, a kényszermunka vagy a gyerekek alkalmazása a kábítószer-kereskedelemben.

Illusztráció.

Illusztráció.

A két évvel korábban készített, hasonló felmérés világszerte még „csak” 35,8 millió modern kori rabszolgát regisztrált. Andrew Forrest, a Walk Free Foundation ausztrál alapítója szerint a 30 százalékos emelkedés főként adatgyűjtési módszereik javulásának tudható be, bár úgy vélte, a helyzet a globális migráció erősödése miatt világszerte romlik – írja az MTI.

A Global Slavery Index 2016 felmérést a Gallup közvélemény-kutató intézet segítségével 25 országban 53 nyelven 42 ezer ember megkérdezésével állították össze.

Top 0