• Külföld
Kiscsatári Ferenc

Feleségnek mennek, szexrabszolgának adják el a nőket Kínába

Amikor Phany, a most 29 éves kambodzsai nő hazatért Kínából, azt hitte, hogy már túl van a legrosszabbon. Mint a helyi ruhakészítő gyárakban dolgozó nők többsége, ő is hitt abban, hogy Kínában jobb munka és jobb jövő várja.

Kambodzsai varróüzem. Foto: Europress - Hoang Dinh Nam/AFP

Kambodzsai varróüzem. Foto: Europress - Hoang Dinh Nam/AFP

De mint a többi hiszékeny, kambodzsai lányt, őt is eladták ez emberkereskedők egy idegennek, aki rendszeresen megverte és megerőszakolta. Phany is egy lett a szerencsétlen kambodzsai menyasszonyok közül.

A nő hónapokat töltött Kínában, házi rabszolgaként, ami azt jelenti, hogy szexuálisan bántalmazza a gazdája. Aztán sikerült megszöknie. Sohasem gondolt volna arra, hogy miként fogadják majd újra otthon. Miután visszatért Kambodzsába, kiközösítették.

Rengeteg lánnyal történik megMinden évben fiatal kambodzsai nők tucatjait adják el menyasszonynak Kínába. Erre vonatkozó hivatalos adatok nincsenek, de az Adhoc nevű kambodzsai emberi jogi szervezetnél azt mondják, hogy csak tavaly 35 új ügyük volt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kambodzsai külügyminisztérium szóvivője, Chum Sounry azt mondja, hogy 2015-ben a kormány 85 olyan nőnek segített hazajutni, akik el tudtak menni a Kínában lévő nagykövetségükre. A többieket olyan szigorúan tartják fogva, hogy nem tudnak elszökni még a nagykövetségre sem.

  Biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes olyan nőre, aki megmenekült és hazatért Kambodzsába, több tucat olyan nő jut, akik ezt nem tudják megtenni és örökre Kínában maradnak.

  - mondta Phil Robertson, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet ázsiai részlegének helyettes vezetője.

  Kína korábbi egygyerekes politikája és a fiúgyermekek szülésének előnyben részesítése teljesen felborította a nemek arányát az országban. A családok nem tudnak helyi nőket találni a férfiaknak. Így kénytelenek máshonnan beszerezni a menyasszonyokat. Kambodzsa koldusszegény falvai pedig megfelelő beszerzési forrásnak bizonyultak az emberkereskedőknek.

  Ezeknek a nőknek és a családjaiknak nem nagyon van más munkalehetőségük, mint az embertelen ruhagyárakban dolgozni. Az emberkereskedők tisztességes munkát, jobb fizetést és több lehetőséget kínálnak nekik Kínában.

  Készpénzben fizettek értükPhany már hat hónapja dolgozott fillérekért egy ilyen gyárban, mint varrónő. Az unokatestvére ismertette össze egy kínai párral, akik sokkal jobb fizetést ígértek neki egy kínai gyárban. Elhatározta, hogy Kínába utazik és magával viszi a 20 éves húgát is.

  Apsara táncot járó kambodzsai lányok Angkorban. 
Foto: Europress - Rob Elliott/AFP

  Apsara táncot járó kambodzsai lányok Angkorban. Foto: Europress - Rob Elliott/AFP

  Miután megérkeztek Sanghajba, találkoztak egy kambodzsai férfival, aki azt mondta, hogy ő szerzi nekik a munkát. Másnap a testvéreket eladták két kínai férfinak, akik feleséget kerestek maguknak. Az egyik kifizette Phanyt és magával vitte. Azt mondta neki, hogy mostantól ő az új férje. A férfi később állítólag a hatóságoknál is bejelentette a házasságot, de Phany sohasem látta ezeket az iratokat.

  A nő élete innentől a fizikai, a szexuális és a lelki terror körforgásába került. Még a legapróbb házimunkát is a férje és annak anyja folyamatos őrizete alatt végezte. A nyelvi különbségek miatt nem tudtak egymással beszélgetni, ezért a férfi mutogatva parancsolgatott neki és gyakran elverte, amikor valami miatt nem volt elégedett.

  Néha akkor is nekem támadt, amikor semmi gondja nem volt. Kitépte a hajam és megrugdosott. Rendszeresen meg is erőszakolt.

  - mondta Phany. Hat hónap alatt háromszor akart megszökni a fogságból. A harmadik próbálkozásnál a férje elkapta és hosszú ideig ütötte a gyomrát. Aztán végül kidobta. A nő pénzt kért a szüleitől, és amikor az megérkezett, hazautazott Kambodzsába.

  Annyira boldog voltam. Úgy éreztem magam, mint aki másodszor is megszületett.

  - mondta a nő. Az öröme csak addig tartott, amíg haza nem ért. A helyiek ugyanis kiközösíttették. Őt vádolták azzal, amit el kellett szenvednie Kínában. Szóba sem akartak vele állni. A családja darabokra hullott a történtek miatt.

  Mérhetetlen szégyenPhany végül elhagyta a szülőfaluját és a fővárosba, Phnompenbe költözött. Ott senki sem ismeri és újra tudta kezdeni az életét. Eleinte senkivel sem akart barátkozni, mert nem akarta, hogy valaki megtudja, mi történt vele. Akárhányszor hazamegy látogatóba, mindig nagyon szégyelli magát. Mégis, még mindig úgy érzi, ha az emberek nem néznék ennyire le, akkor azonnal hazaköltözne.

  Forrás: Google Maps

  Forrás: Google Maps

  Azok, akik emberkereskedők csapdájába kerülnek, jogosultak a hatóságok védelmére és támogatására. De a kormány törekvése, hogy bíróság elé állítsák az emberkereskedőket, csak ritkán hoz eredményt.

  Van rá törvény, hogy a visszatérő áldozatokat támogatni kell, de ez a valóságban nem működik. Ezeket a nőket a szégyen kínozza. gyógykezelésre lenne szükségük, de ilyen programok nem léteznek.

  - mondta Chhan Sokunthea, az Adhoc gyermek és nőügyi részlegének vezetője a Guardiannek. Arról is beszélt, hogy a megmenekült nők nem akarnak a bíróságoz menni az embercsempészek ellen, mert nem akarják, hogy mindenki megtudja mi történt velük. Nem bíznak az igazságügyi rendszerben sem. Azokat, akik mégis megpróbálják, gyakran cserben hagyják a hatóságok.

  Akiket az elmúlt években mégis sikerül elkapni, csak piti bűnözők voltak. Khieu Sopheak, a belügyminisztérium szóvivője szerint ennek az az oka, hogy a bandavezérek "védettek" és sokan külföldön vannak.

  Az összes férfirokon megerőszakoltaNary (aki a valódi nevét titkolja) szeptemberben tért haza Észak-Kambodzsába. A 22 éves lány négy évig volt rabszolga-menyasszony Kínában. Otthon soha nem beszélt senkinek arról, hogy mi történt vele. Ő tudta, hogy feleségnek utazik Kínába, de arról fogalma sem volt, hogy milyen élet vár majd rá.

  Nem csak a férjem közösült velem. Megerőszakolt az apja és a férfirokonok is. Az első hónapban csak háziasszony voltam, de aztán minden megváltozott. Csak jöttek és megerőszakoltak, akkor ás annyiszor, amikor és ahányszor csak akartak.

  - mondta a Nary. Arról is beszélt, ha bárki megtudná ezt, akkor azonnal kiközösítenék. Ha a férfiak rájönnének, akkor sohasem szeretnének belé. Ezért megpróbálja mélyen eltemetni a múltat. De amikor valaki csak megemlíti Kína nevét, hirtelen elönti a méreg.

  A két nő úgy tesz, mintha a kínai életük meg sem történt volna. Phany megpróbál nem gondolni rá, mert fél, ha ezen rágódik, akkor beteg lesz tőle:

  Sohasem tudom elfelejteni az ottani dolgokat. Akkor is emlékszem, amikor felejteni akarok. Megtartom magamnak ezeket a dolgokat, így tudok változtatni az életemen. De arról fogalmam sincs, hogy mit hoz a jövő.

  Top 16