• Külföld
Faktor

Rabszolgaként dolgoztatták a napszámosokat, őrizetbe vették a maffiózókat

Olaszországban nagy problémát jelent az építőipari és mezőgazdasági ágazatban dolgozók kizsákmányolása.

Az olasz rendőrség keddi jelentése szerint az elmúlt hónapban 10 olyan személyt vettek őrizetbe, akik illegálisan és rabszolga módjára dolgoztatták munkásaikat az ország különböző - többnyire déli - termőföldjein. Az egy hónapja indított razzia során több mint 75 farmot fésültek át országszerte.

Éhbérért, rabszolgaként alkalmazták az embereket.

Éhbérért, rabszolgaként alkalmazták az embereket.

A legnagyobb razziát a délkelet-szicíliai Ragusán tartotta az olasz állami rendőrség, ahol három embert vettek őrizetbe, akik a helyi ültetvényeken 12 órás műszakokban dolgoztatták a munkásokat, akiknek óránként 2,5 eurót (763,75 forintot) fizettek.

A hatóságok ezen kívül 24 ember ellen indítottak büntetőeljárást, négy farmot felszámoltak és összesen 108 ezer eurónyi (csaknem 33 millió forintnyi) pénzbüntetést szabtak ki.

A munkavállalók kizsákmányolása komoly problémának számít az építőipari és mezőgazdasági ágazatban Olaszországban, ahol a hetente partot érő migránsok ezreit szervezik be illegális mezőgazdasági munkára a maffia tagjai. A New York-i székhelyű Orvosok az Emberi Jogokért nevű civil szervezet áprilisi jelentése szerint a dél-olaszországi Calabria tartomány csak egyetlen városában mintegy 2500 olyan, a maffia által gyümölcsszedőként dolgoztatott ember tartózkodik jelenleg. A körülmények miatt a települést a köznyelvben "csak Olaszország legnagyobb gettójának" hívják. A beszámolóból azonban nem derül ki, hogy pontosan melyik településről van szó.

A tavaly elfogadott törvény értelmében egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel és 500-1000 eurós (152-304 ezer forintos) pénzbírsággal büntetendő az, aki az említett módon és körülmények között szervez be és dolgoztat munkavállalókat – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0