• Autó
Autószektor

Q-Service bemutató - Profiautó Kft.

35 vagy 650 négyzetméter? A profizmus a lényeg!

A Q-Service-eket bemutató sorozatunk újabb állomására, a szentendrei Profiautó Kft-hez érkezett, ahol vendéglátónk, Schuszter Gyula tulajdonos volt. Ő mesél a kezdetekről, a nehézségekről és sikerekről, arról, hogyan lett egy 35 m2-es garázsból 650 négyzetméteres csarnok, és hogy szervizként hogyan vált az Inter Cars egyik legnagyobb alkatrész megrendelőjévé.

Ráérzett az üzleti résre

Karosszérialakatosként végzett, de 1999-ben ezzel a szakmával nem sokra ment, túlkínálat volt belőle, nem úgy, mint ma… Szentendre egyik eldugottabb utcájában, a 35 m2-es garázsban állította fel futómű-állító gépét, amit azért vásárolt, mert úgy látta a környéken a szerelők nem találnak megbízható futóművest. A tanfolyam elvégzése után indult is a munka, a környékbeli szervizeseket megkeresve próbált munkát hozni.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  De nem lett azonnal sikertörténet. Az első két év a túlélésről, a felszínen maradásról szólt. Gyula fel is idézte a rossz időkből maradt egyik emlékét, amikor ténylegesen kiürült a családi kassza, és még az 1.000 forintos autómosást is elvállalta, csak hogy kenyér kerüljön az asztalra.

  De futómű állítás közben az autók sok mindent megmutatnak magukból. Például a hibás gumiabroncsokat, amiből meglepően sok volt. Beszerzett hát egy használt gumizógépet és elkezdődött a gumiszerelés és ezzel együtt a gumiabroncsok értékesítése, ami végre meghozta a várva várt sikert

  Az első télen több gumit adott el, mint a főúton lévő műhely, pedig azelőtt a hibás kerekeket ő is oda hordta javításra. A titok az volt, hogy a sok kicsi sokra megy elvét követve egészen kicsi árréssel értékesítette a gumikat, így viszont rengeteg vevőt szerzett. Aki egyszer már betért gumiért, az betért futómű-állításra is, meg újabb gumikért és így tovább. A kis műhely híres lett szűkebb pátriájában.

  Az első költözés

  Ahogy az lenni szokott, Gyula teljesen egyedül végül már 14 órát dolgozott a hét minden napján. Ez így nem működött tovább, munkatárs kellett és egy nagyobb műhely. A költözés azért is vált halaszthatatlanná, mert az ügyfelek autói lassacskán járhatatlanná tették az utcát, többen feljelentéssel fenyegettek.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Még inas korában dolgozott azon a telephelyen, ahol éppen megürült egy műhely. A 90 m2-es műhely bizonytalanságokat is tartogatott, hiszen azt meg kellett tölteni munkával. Szerencsére feleségének testvére is szakmabeli és éppen akkoriban szabad volt, adta magát, hogy ő szegődik Gyula mellé társnak és beindult az új hely. Rövid idő alatt annyi ügyfelük lett, hogy már ketten sem bírtak vele, ráadásul a cégvezetés is egész embert kívánt már. Hamar 4 fősre bővült a vállalkozás és hirtelen a 90 m2-es műhely is kicsi lett.

  650 négyzetméteres modern csarnok

  2016-ban került sor csarnok átadására, de hiába vittek át minden addigi szerszámot és eszközt, a csarnok szinte kongott az ürességtől. Mára persze megtelt élettel és eszközzel is. Gyula 48 éves korára egy hét fős műhelyt működtet Szentendrén, a parkoló megint kezd szűkös lenni és természetesen munkaerőt keresnek.

  Ahogy Gyulával beszélgettem, ahogyan Gyula a munkatársakkal beszélgetett, ahogyan a fotózáskor elnéztem a munkatársakat, az egyetlen különös dolog az a családias légkör volt, ami valahogyan azonnal érezhető volt.

  Hűség és lojalitás

  Arról is meg szoktam kérdezni a szervizvezetőket, hogy hogyan váltak a Q-Service hálózat tagjaivá. Gyula érdekes és tanulságos történetet mesélt a Q-Service előtte időszaktól, amikor még nem az Inter Cars volt az alkatrész beszállítójuk.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A konkurens beszállító cég munkatársa ugyanis szisztematikus módszerrel lopott a szerviztől. Bár Gyula részletesen elmondta a módszerét, és azt, hogy hogyan nem tűnt ez fel neki, ezt most nem árulom el, egyrészt mert nem lényeges, másrészt mert nem szeretnék senkinek sem ötletet adni.

  Ahogyan az a csalókkal lenni szokott, előbb utóbb lebukott a srác és a számítások alapján Gyuláék nem egészen két év alatt kétmillió forinttal lettek szegényebbek. A beszállító annak ellenére nem írta jóvá az eltűnt összeget, hogy azelőtt a Profiautó Kft. mintaszerviznek számított, még a naptárfotózást is itt tartotta az alkatrészes cég. Ráadásul tudták, hogy ez a szerviz nem rendel mindenhonnan összevissza, hanem kizárólag egy cégtől szerzi be az alaktrészeket.

  El is hajtották a többi cég, többek között az Inter Cars üzletkötőit hónapról, hónapra.

  Q-Service tagként

  Mígnem bekövetkezett a futár lebukása és a kompenzáció hiánya miatt a viszony végleg megromlott. Ekkor hívta fel az Inter Cars-os kollégákat a tulajdonos, és nem egész két óra múlva meg állt a csarnok előtt a Q-Service-es autó. Még aznap megérkezett az első alkatrészszállítmány, és azóta is tőlük rendelnek.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A lojalitás az új partnernek is kijár. A Profiautó Kft. hetente egymillió forint feletti értékben rendel alkatrészt új partnerétől és szervizként ezzel azonnal a TOP3-ba küzdötte fel magát. Ennél többet gyakorlatilag csak viszonteladó kereskedők rendelnek. A tulajdonos saját elmondása szerint kizárólag azokat az alkatrészeket rendeli más helyről, amelyek nem elérhetők az Inter Cars-nál, de ez a gyakorlatban 3% alatti érték.

  Értékelik a hűséget

  Az Inter Cars-nál a partnerek rendeléseik után pontokat gyűjthetnek. Van a már többször emlegetett bónuszprogram és van a VIP partnerprogram, amelynek keretein belül a VIP-pontokért cserébe színvonalas utazásokon vehetnek részt a cégvezetők. Gyuláék éppen a szicíliai útra készülnek a családdal.

  Attól függően, hogy ki mennyi pontot gyűjt, választhat a különböző árkategóriájú utak közül. Vannak szerényebb belföldi utak, a szomszédos országokba szóló utazások, déli országokban nyaralások és a legnagyobb partnerek számára vannak exkluzív tengerentúli utak is.

  Persze nem kell mindenkinek többmilliós forgalmat produkálni. Az összegyűlt pontokért kisebb műszaki cikkek, vagy ajándéktárgyak is vásárolhatók az Inter Cars erre a célra készített webshopjában.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

  Kommentek:

  Top 16