• Külföld
Kummer Dóra

Putyin: kétféle ebolavírus elleni gyógyszert állított elő Oroszország

Kétféle, ebolavírus elleni vakcinát állítottak elő Oroszországban - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Jó hírünk van. Az ebolavírus ellen olyan gyógyszert szabadalmaztattunk, amely nagyon hatékonynak bizonyul, sokkal hatékonyabbnak, mint az eddig világszerte használt orvosságok

- mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az egyik vakcinát kifejezetten HIV-vírussal fertőzött betegeknek fejlesztették ki, így az harmincötszörösére növeli a sejtek ellenálló-képességét - közölte Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter. Szerinte a másik gyógyszer pedig „a világon egyedülálló módon” 100 százalékban semlegesíti a vírust. A miniszter azt mondta, hogy a nyugat-afrikai Guinea kérésére a következő hónapokban Oroszország vakcinát visz a térségbe.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ebolajárvány 2013 decemberében Guinea déli részén ütötte fel a fejét, majd innen terjedt tovább a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra. Oroszország 2014 októberében jelentette be, hogy kifejlesztett három különféle vakcinát, amelyeket még tesztelnek. A kór kezelését célzó, fejlesztés alatt lévő orvosságok közül az orvostudományi publikációk szerint eddig a kanadai közegészségügyi ügynökség VSV-EBOV nevű vakcinája az első, amely hatásos volt a vírus ellen.

    Top 16