• Kultúra
Faktor

Botrány a világhírű állami képtárban, hihetetlen mire vetemedett a tangás férfi

A rendőrség keresi az "elkövetőt".

Egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig kedden a világhírű moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, egy pillanatra megállva a leghíresebb festmények előtt. Miközben magára vonta a látogatók figyelmét, egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában.

A képtár szerint "modern művészek" engedély nélküli performanszáról volt szó.

Az incidensről készült, az orosz közösségi médiát bejáró videó tanúsága szerint a kopaszra borotvált fejű, fiatalnak látszó férfi nem viselt egyebet, mint egy piros tangát, amely csupán a nemi szerveket fedi. Testét aranyozott festés borította.

A Tretyjakov szerint a performansz nem veszélyeztette sem a látogatókat, sem a kiállított képeket. Ennek ellenére a rendőrség keresi az "elkövetőt".

Egy éven belül ez volt a harmadik, látogatók által okozott incidens a világhírű állami képtárban. Tavaly májusban egy fanatikus ultranacionalista összevagdosta a leghíresebb orosz festő, Ilja Repin Rettegett Iván cárt ábrázoló festményét, ez év januárjában pedig egy büntetett előéletű férfi a látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára sétált ki a múzeumból Arhip Kuindzsi XIX. századi jeles orosz tájképfestő Ai-Petri. Krím című festményével, állítólag csak feltűnési viszketegségből - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0