• Külföld
Faktor

Prostitúcióra kényszerülnek a migránsfiúk

Azok használják ki őket a legjobban, akik a védelmükre szerződtek - botrányos dolgok derültek ki a német migránstáborok rejtett oldaláról.

Fotó: Europress / Geoffroy van der Hasselt - AFP

Fotó: Europress / Geoffroy van der Hasselt - AFP

Súlyos visszaélések miatt robbant ki a botrány egy berlini migránstáborban: az ott dolgozó biztonsági őrök prostituálthálózatot építettek ki a reménytelen migránsok kihasználásával - írja a The Local.

A visszaélésekre a ZDF tévécsatorna Frontal21 nevű oknyomozó műsora derített fényt. A stáb riportja szerint az őrök és több szociális munkás is megkörnyékezi a fiatal – gyakran kiskorú –, jóképű migránsokat, akiket rávesznek arra, hogy némi pénzért cserébe árulják a testüket. A prostituálódott migránsokat más táborokba és lakásokba is kiközvetítik, az aktusért kapott pénz többségét pedig ők vágják zsebre, a migránsok csak az összeg töredékét kapják meg.

Egy őr elárulta, hogy Berlinben nagy igény van a fiatal migránsfiúkkal való szexre, és minél fiatalabb a prostituált, annál drágábban kínálják őket futtatóik. A migránsok többsége pedig nem ellenkezik: a rendőrséghez nem mernek fordulni, a pénzre szükségük van, és a legtöbbjük menedékkérelmét visszautasították a német hatóságok, így függő helyzetbe kerülnek, bármit megtesznek, csak hogy ne toloncolják ki őket.

Egy 20 éves afgán fiatalember elmesélte a tévéstábnak, hogy őt is egy biztonsági őr környékezte meg: azt mondta, ha hajlandó nőkkel lefeküdni, alkalmanként 30, esetleg 40 eurót is kereshet – arról viszont fogalma sincs, mennyit keres rajta a futtatója.

„Szégyellem, amit csinálok, de muszáj megtennem”

– mondta a fiatal, akinek nem fogadták el a menedékkérelmét a hatóságok. A riporterek szerint a férfiprostituáltak között 16 évesek is vannak, a hálózat irányítói a tinédzsereket keresik leginkább, mert értük kérhetik el a legtöbbet.

A német kormány szóvivője, Steffen Seibert szerint nagyon-nagyon súlyos vádakról van szó, amelyeket alaposan ki kell vizsgálni. Egy ilyen helyzetet elfogadhatatlannak tartanak, és amennyiben a csatorna nyomozását a hatósági vizsgálat is alátámasztja, akkor azonnal felszámolják az emberkereskedő hálózatot, és a bűnösöket bíróság elé állítják.

A berlini hatóságok azonban jelezték, hogy még egyetlen bejelentést sem kaptak arról, hogy a fővárosi migránstáborokban szervezett prostituálthálózat működne. A futtatók is abban reménykednek, hogy a migránsok nem mernek majd vallani, a megfélemlítésükért fenyegetéseket is verést is bevetnek.

Míg a hatósági vizsgálat kezdetét veszi, a német parlament integrációs, munkaügyi és szociális osztálya, amely többek között a migránstáborokban szolgálatot folytató szociális munkások és önkéntesek feladataiért is felel, párbeszédet és képzéseket indított. Szóvivőjük elmondása szerint eddig is próbálták felkészíteni a táborokban munkát végzőket arra, hogy vegyék észre a szexuális kihasználás vagy a prostitúció nyomait az ott élő migránsokon, de most még szakszerűbb oktatásban lesz részük. Reményeik szerint így még nagyobb hatékonysággal szúrják ki, ha valaki veszélybe kerül.

A leleplező műsor csak a berlini migránstáborokban tapasztalt esetekre világított rá, de sokan attól tartanak, országos szintű problémáról van szó, ezért más befogadó központokban is vizsgálatokat indítanak.

Kommentek:

Top 0