• Külföld
Faktor

Ijesztő felfedezés: tele volt korommal a levegő, a madarak tolla összekoszolta a tudósok kezét

Múzeumokban őrzött, preparált madarak kormos tollaiból mutatta ki két amerikai kutató, hogy mennyire volt szennyezett a levegő az Egyesült Államokban a XX. század elején, amikor még nem voltak az ilyesmi kimutatására szolgáló műszerek, és kiderült, hogy jóval súlyosabb volt a helyzet, mint azt eddig feltételezték.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Shane DuBay és Carl Fuldner, a Chicagói Egyetem kutatói a Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányukban – amit az MTI szemlézett – azt írják, hogy ha ma felnézünk Chicago egére, látjuk, hogy kék. De egy Pekinget vagy Delhit ábrázoló képen láthatjuk, milyen lehetett egykor Chicago vagy Pittsburgh.

A kutatók három múzeumból több mint ezer olyan madarat - köztük fülespacsirtát, verébsármányt és vörösfejű küllőt - gyűjtöttek össze, amelyek az elmúlt 135 évben az Egyesült Államok úgynevezett rozsdaövéhez tartozó területeken, például Chicagóban, Detroitban és Pittsburgh-ben voltak honosak. Ha az ember megérinti ezeket az állatokat, ujjain nyomokat hagy a korom.

A mérések szerint a szennyezettség mértéke a XX. század első évtizedeiből származó preparátumok tollazatán volt a legnagyobb. A nagy gazdasági válság idején erősen visszaesett a tollak szennyezettsége, mert kisebb volt a szénhasználat is.

Majd a második világháború körül ismét növekedett a szennyezés, mert a hadiiparhoz sok szénre volt szükség. A következő évtizedekben az addig gyakran használt, erősen kormozó, bitumentartalmú szenet egy kevésbé kormos szén váltotta fel, jobb légtisztító technikákat fejlesztettek ki, és az energiaspórolás érdekében egyre több város állt át a földgázra.

A tény, hogy a madarak a közelmúltban tisztábbak lettek, korántsem jelenti azt, hogy már nincs probléma. Bár az Egyesült Államokban ma már kevesebb korom kerül a légkörbe, mint korábban, jóval több a kevésbé látható káros anyag – állapították meg a kutatók.

Kommentek:

Top 0