• Külföld
Faktor

Prágában találkoznak a visegrádi, skandináv és balti országok külügyminiszterei

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi, a skandináv és a balti országok külügyminiszterei - jelentette be Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

Ezelőtt áprilisban, Lettországban találkoznak a külügyi tárcavezetők. Cseh diplomáciai értesülések szerint a májusi külügyminiszteri találkozó legfőbb témái az orosz-ukrán viszony, a keleti partnerség programja, valamint az energiabiztonság kérdései lesznek. 

Milos Zeman (Fotó: Europress-Patrick Kovarik/AFP)

Milos Zeman (Fotó: Europress-Patrick Kovarik/AFP)

A V4-ek és más országok közti együttműködés bővítéséről a cseh és a lengyel államfő, Milos Zeman és Andrzej Duda is tárgyalt Prágában. Duda a megbeszélések után azt mondta, hogy a visegrádi csoport súlya az utóbbi évben elsősorban a migránsválságmiatt nőtt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Zeman és Duda egyetértett abban, hogy a V4-eknek szorosabb kapcsolatot kell kialakítaniuk a közép-európai régió északi és déli államaival is. "Szóba került a visegrádi négyeken kívüli szélesebb együttműködés is az úgynevezett ABC - tehát az Adriai-tenger, Baltikum, Fekete-tenger  - háromszögben - mondta Andrzej Duda. Szerinte a közös közlekedési infrastrukturális és gazdasági projektek lennének mindenkinek hasznosak - írja az MTI.

    A visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - soros elnöki tisztségét Csehország tölti be, így a tárgyalásokat Prága kezdeményezi.

    Top 16