• Külföld
Faktor

Katonai légi szakértőket küldenének Irakba

Az iraki kormány 2012-ben jelezte Csehországnak, hogy 28 cseh vadászgépet venne 19,2 milliárd korona értékben. Később mégis a dél-koreai vadászgépek megvásárlása mellett döntött. Miután azonban a koreaiak nem voltak képesek időre szállítani, az irakiak újra megkeresték a cseheket, és megegyeztek az üzletben.

A cseh kormány 35 katonai légi szakértőt küld Irakba, akik segítenek az ország hadseregének a cseh gyártmányú L-159 típusú vadászgépek pilótáinak kiképzésében. Martin Stropnicky védelmi miniszter javaslatát a cseh kormány szerdán hagyta jóvá, de megvalósításához még szükség van a parlament két házának beleegyezésére is.

Egyáltalán nem kis dologról van szó. Ezzel szeretnénk hozzájárulni az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni harchoz

- mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: www.defenseindustrydaily.com

  Fotó: www.defenseindustrydaily.com

  A kormány elképzelései szerint a cseh légi instruktorok 2018 végéig működnének Irakban.

  Az instruktorok tevékenységének legfőbb célja, hogy konkrét tanácsokat adjanak az iraki pilótáknak és a földi műszaki személyzetnek a vadászgépek használatával és karbantartásával kapcsolatban

  - indokolta az előterjesztést a védelmi minisztérium.

  A minisztérium azt szeretné, ha a szakértők májusban már elutazhatnának Irakba.

  Irak összesen 15 darab L-159 típusú cseh harci repülőgépet vett Csehországtól. Bár a tranzakció értékét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a cseh sajtó úgy tudja, hogy a hangsebességen aluli vadászgépekért Irak több mint 200 millió dollárt fizet.

  Top 16