• Tech
Faktor

Nagyon nem mindegy: van egy dolog, amit szinte mindenki benéz, amikor porszívót választ

Szeptember első napján életbe az az uniós előírás, amely határozott korlátot szab a megvásárolható porszívókra. Sokan nincsenek tisztában, hogy mit kell figyelni a határértékeknél, amelyek egyébként nem vonatkoznak mindenféle készülékre.

Közel két éve lépett életbe az az uniós előírás, amely szerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalmazni az Európai Unióban. Idén szeptembertől pedig 900 wattban maximalizálták a motor áramfelvételét. A szabályozásban érintettek a háztartási és professzionális felhasználásra szánt általános porszívók is, de nem vonatkozik például a csak akkumulátorról üzemeltethető készülékekre, illetve az itthon is egyre többek által kedvelt robotporszívókra sem.

Fontos, hogy a korlátozás a készülékek motorjának maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel. A HVG a MediaMarkt adataira hivatkozva arról ír, hogy ebben még kevésbé tudatosak a vásárlók, kevesen tudják, hogy a motorteljesítmény a motor maximális áramfelvételét jelenti, míg a szívóerő a porszívó fejénél mért szívóerő mértéke. A nagyobb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent magasabb szívóerőt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A szabálymódosítások a készülékek por-visszabocsátási osztályozását is érintik, szeptembertől ugyanis ez az érték nem haladhatja meg az 1 százalékot. Ez a mutató azt jelzi, hogy a készülék mennyi port bocsát ki a szobában a takarítás során, és hogy mennyire képes az allergén anyagokat kiszűrni, mint például a finom por és atka. A műszaki áruházlánc szerint a vásárlók körében ez még kevésbé jelentős szempont a porszívóválasztás során, pedig az egyes modellek között óriási különbségek lehetnek. A porszívózás során a lakás levegőjébe visszakerülő nagy mennyiségű finom por jelentősen képes rontani az ott élők életminőségét, egészségi állapotát – és nem csak az allergiásokét.

  A tendencia ma még azt mutatja, hogy a vásárlók inkább még az energiatakarékosság, és praktikussági szempontok alapján választanak porszívót Ilyen szempontok például: a porszívó helyigénye, súlya, a porzsák mérete, mekkora a takarítandó terület, van-e kisállat, valamint hogy keménypadlón vagy szőnyegen porszívózunk-e.

  Ma már vannak olyan, ciklontechnológiával működő, itthon is széles körben elérhető porszívók, amelyek tisztább levegőt fújnak ki, mint a szoba eredeti levegője, amiben porszívózunk. Ezek a készülékek relatíve alacsonyabb motorteljesítménnyel is nagyobb szívóteljesítményt adnak, ami nem csökken az idő előrehaladtával.

  A különböző padlófelületek minél hatékonyabb tisztítására a gyártók is többféle szívófejet alakítanak ki, de az így alkalmazott technológia is nagyban befolyásolja a porszívózás eredményét. A legjobb hatás érdekében érdemes motoros fejjel szerelt porszívót választani, mert ez a szívócsőbe söpri a koszt, nem csak egyszerűen fölé helyez egy szívónyílást, ami vagy felkapja a szennyeződést, vagy nem. A motorizált szívófejek így sokkal mélyebbre tudnak hatolni a szőnyegben, hogy eltávolítsák a mélyen lerakódott port és állatszőrt, a kemény padlókról pedig ez teszi lehetővé, hogy jóval hatékonyabban szedjék fel a finom port, mint a hagyományos porszívók.

  Kommentek:

  Top 16