• Külföld
Faktor

Poroltóval és liszttel fújták le a gazdák a húsosok standját

Újabb incidens történt vasárnap a francia gazdák legjelentősebb éves találkozóján. Egy feldühödött csoport poroltóval tönkretette, majd liszttel is lefújta az egyik legnagyobb francia húsipari vállalat standját a párizsi Mezőgazdasági Szakkiállításon.

Szombaton Francois Hollande államfőt ugyanitt kifütyülték és állati ürülékkel dobták meg a gazdák, akiknek egy része néhány perc alatt lerombolta az agrártárca standját.

Vasárnap délelőtt az alacsony felvásárlási árak ellen a Bigard-csoport standjánál tiltakoztak a gazdák. A pavilont poroltókkal, majd 30 kilogramm liszttel fújták le. A rendbontó gazdák hamis 100 eurós bankjegyeket is szétosztottak a rombolást tehetetlenül néző közönségnek, és azt mondták:

Amikor Bigard 100 eurót zsebel be, a termelőknek 8 jut belőle.

A 14 ezer embert foglalkoztató Bigard-csoport éves forgalma 4,3 milliárd euró, amelynek felét a franciaországi vágóhidaknak köszönheti. A Bigard tavaly nyáron részt vett a kerekasztal-megbeszélésen, ahol meghatároztak a hústermelőknek a minimális felvásárlási árakat.

A nyári egyeztetések ellenére a gazdák egy hónapja útlezárásokkal tiltakoznak országszerte a hús- és tejtermékek alacsony ára miatt.

Xavier Beulin, a legnagyobb francia agrárszervezet, az FNSA elnöke nyilvánosan elnézést kért az államfőtől az előző napi esetért:

Elnézést kérek mindazért a sértésért, amellyel az elnököt illették. Ez nem elfogadható, sem Francois Hollande tisztsége, sem a személye iránt.

Szerinte a köztársasági elnököt ért támadás gazdák dühének és reménytelenségének a kifejeződése. Azt is mondta, a tiltakozások spontán módon törtek ki, és nyugalomra kérte a gazdákat Manuel Valls miniszterelnök hétfői látogatása előtt.

Top 16