• Külföld
Faktor

Titkos tengeralatti várost találtak, szigorú szabályok uralkodnak

A polipokról derítettek ki eddig ismeretlen dolgokat a kutatók.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

A tudósok egy valóságos polipvárost fedeztek fel a tenger mélyén, a helyet Atlantisz után Octlantisznak nevezték el. A nemrégiben tett felfedezés arra enged következtetni, hogy a polipok nem is olyan magányos lények, mint eddig hittük. Az Ausztrália partjainál talált közösségről 10 órányi videót rögzítettek, és kiderült, hogy az állatok kommunikálnak egymással, az idegen polipokat pedig elüldözik, vagyis elég zárt a közösség. A 10-15 méter mélyen található helyszínen 15 lábasfejű fordult meg rendszeresen. Az Octopus tetricus-ok „városa” nagyjából 18-szor 4 métert fedett le.

A kutatás vezetője, az Alaska Pacific Egyetem kutatója szerint a polipok a természetes szelekció miatt üldözik el az idegeneket, és közösségük nagyon hasonlít a gerincesek összetett társadalmi viselkedéséhez.

A tudósok azt a következtetést vonták le, hogy megfelelő körülmények között az evolúció nagyon hasonló eredményekhez vezethet, más-más organizmusok esetében is.

A polipváros Ausztrália keleti partjainál, a Jervis-öbölben található, és nagyon hasonlít egy 2009-es felfedezéshez, amelyet Octopolisznak neveztek el. Ott egyfajta polip harcosok klubját figyeltek meg a kutatók.

Ez azt mutatja, hogy az Octopus tetricus nem egy magányosan élő állat, ám az még nem derült ki, hogy az ilyen városkák mennyire gyakoriak, és hogy pontosan mi vezetett a kialakulásukhoz, ezért további kutatásokra van szükség – írja a Science Alert.

Kommentek:

Top 16