• Külföld
Faktor

A miniszterelnök menekül a pokoli torony áldozatainak családjai elől

Hat hónap telt el azóta, hogy kigyulladt a Grenfell-toronyház: a tűzvészben 71 ember vesztette életét. A hozzátartozók most közösen emlékeztek meg elhunyt rokonaikról.

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas / Pool - AFP

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas / Pool - AFP

A Szent Pál katedrálisban közel 1500 ember gyűlt össze a szertartásra: néhányan rózsákat, mások az áldozatok fotóit tartották a kezükben. Rengetegen sírtak, sokan dühösen válaszokat követeltek arra a kérdésre, hogy miért kellett ennyi embernek meghalnia egyetlen éjszaka alatt - írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az eseményen részt vett a királyi család három tagja, Vilmos herceg, Katalin hercegnő és Harry herceg, valamint Theresa May miniszterelnök és a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn is. May csak az oldalajtón sétált be a székesegyházba – a tragédiát követően ugyanis rengeteg kritikát kapott, és nem akarta felkorbácsolni az indulatokat.

  A kerület tanácsa azonban nem képviseltette magát a megemlékezésen – ők is felelősek voltak a tragédiáért, hiszen ők döntöttek az olcsóbb, tűzveszélyes szigetelőanyag mellett, amelyen percek alatt a teljes épületre átterjedtek a lángok.

  Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

  Fotó: Europress / Daniel Leal-Olivas - AFP

  Harry herceg egy 78 éves gyászoló asszonyt próbált megvigasztalni: a nő 82 éves férjét ugyan ki tudták menekíteni a toronyházból, de még a kórházba szállítás előtt életét vesztette.

  „Mondja meg neki, hogy mérhetetlenül sajnálom, osztozom a gyászában”

  – kérte a tolmácsot a herceg.

  Corbyn azonban dühének is hangot adott a szertartás után, mikor a gyászolók együtt gyújtottak gyertyákat a közeli utcákon. A Grenfell-toronyház lakói közül ugyanis csak minden ötödik család kapott már új, állandó lakást, annak ellenére, hogy a tragédia után May azt ígérte: 3 hét múlva mindenkinek tető lesz a feje fölött. Az egykori lakók fele hotelben tölti a karácsonyt, míg mások állandóan vándorolnak, megoldást követelve a kormánytól.

  „Az isten szerelmére, mi vagyunk a világ hatodik leggazdagabb országa, és mégsem tudunk elszállásolni 400 családot?!”

  – fakadt ki Corbyn, aki megígérte a gyászolóknak: a lehető leggyorsabban fognak igazságot szolgáltatni.

  Kommentek:

  Top 16