• Külföld
Faktor

Különös önfeláldozás: öklendezéssel és saját húsukkal tartják életben testvérük utódait

A pártában maradt pókoknak fontos szerepük van a fiatal pókok felnevelésében.

Közösségben élő pókfajoknál a "nagynénik" feláldozzák magukat testvéreik utódaiért. Rendszerint táplálják őket, és ha szükség van rá akár saját testüket is átadják nekik – állapította meg egy új tanulmány.

A Greifswaldi és az Aarhusi Egyetem kutatói szerint egy közösségben élő afrikai pókfaj nem párosodott nőstényei félig megemésztett táplálékkal látják el "unokahúgaikat és unokaöccseiket", később pedig saját testüket kínálják fel az utódoknak. A szakértők eredményeiket az Animal Behaviour című szaklap aktuális számában mutatták be.

Közös hálószövés. Fotó: Wikipédia

Közös hálószövés. Fotó: Wikipédia

Eddig úgy hitték, hogy a szűz nőstények csak a zsákmány elejtéséből és a hálókészítésből veszik ki részüket. Az utódokat visszaöklendezett táplálékkal és saját testükkel a korábbi feltételezések szerint csak az anyák tudták táplálni.

A szakértők a Stegodyphus dumicola nevű afrikai pókfaj párosodott és nem párosodott nőstényeiből állítottak össze egy csapatot, és megvizsgálták, melyik állatok foglalkoznak utódneveléssel és zsákmányejtéssel.

Megfigyelték, hogy a nem párosodott "nagynénik" is részt vállaltak az anyák erőt próbáló feladataiból és később őket is felfalták az utódok. A Stegodyphus dumicola kolóniáinak 60 százaléka nem párosodott nőstényekből áll.

A 45 ezer ismert pókfaj közül mintegy 30 él közösségben. A kutatók feltételezése szerint az afrikai pókfajnál tapasztalt viselkedés a többi ilyen fajnál is létezik.

Gabriele Uhl zoológus és pókkutató szerint a viselkedés csak látszólag önzetlen. Az "unokaöccsök és unokahúgok" sikeres felnevelése segíti a "nagynéni" által is birtokolt gének örökítését a következő generáció számára. Ez magyarázatot ad arra, hogyan fejlődhetett ki és maradhatott meg ez a látszólag önfeláldozó viselkedés – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0