• Tudomány
Faktor

Pókfóbiások rémálma: több tízezer pók egy hálóban - videó

A szociális pók több tízezer társával él egy több méteres hálórendszerben. A kolónia 90%-át a nőstények adják.

A perui szociális pókok (Anelosimus eximius) hálórendszere akár 7-8 méter hosszú és 2 méter magas is lehet. Együtt szövik, együtt javítgatják a hatalmas hálót. Ez a szociális pókfajta főleg Peruban, az Amazonas menti esőerdőkben él. Emiatt szükség is van a munkaerőre, hiszen a pókháló könnyen megrongálódik az állandó esőzésben. A hím pókok jellemzően semmit nem csinálnak. A nőstények részt vesznek a kispókok gondozásában, a hálók nagy részét is ők építik, javítgatják.

A szociális pókok viselkedését Jason G. Goldman etológus vizsgálta. A Földön több mint 45 ezer pókfajta él, és közülük csak körülbelül 25 él közösségben. A perui szociális pók éppen ilyen. Goldman kutatásai kiderítették, hogy a pókok között feladatmegosztás van, csak úgy, mint a hangyáknál. A tömegesen együtt élő pókok között viszont egyértelműen az Anelosimus eximius családjai készítik a legnagyobb hálórendszereket. Akár 50 ezer pók is lakhat egy-egy ilyen hálóban.

Sok szokásban eltérnek a különböző szociális pókcsaládok, de vannak közös vonásaik is, például az, hogy a kolóniák 90%-a kifejlett nőstény pók. A nőstények együtt tisztítják és javítják a hálót. A préda elfogását közösen végzi valamennyi pók. Ha egy rovar a háló csapdájába esik, együtt mennek oda, többen megmarják, várnak, amíg hat a méreg, majd közösen fonálba tekerik. Ha eljön a táplálkozás ideje, csoportosan fogyasztják el a már becsomagolt, elfolyósodott áldozatokat. Közösen gondoskodnak a kicsikről is. A nőstények felöklendezik a táplálékot a kispókoknak. Nem válogatnak a kicsik között, ugyanúgy etetik a másik utódját, mint a sajátjukat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Két módon jöhet létre új hálórendszer és így kolónia is. Az egyik, hogy kettészakad egy meglévő hálórendszer, például az eső vagy akár egy beleugró állat miatt. A másik ennél jóval egyszerűbb: az egyik felnőtt nőstény szándékosan kiválik, és új családrendszert alapít. A különböző Anelosimus eximius kolóniák gyökere tehát azonos, és emiatt nem is rivalizálnak egymással. Több kilométeren belül lehetnek egymással rokon családrendszerek. A kutató azt mondja, hogy az első szociális pókcsaládot valószínűleg egy magányos pók alapította. Valahogy rájöttek arra, hogy együtt is lehet élni, sőt, talán könnyebb is.

    Top 16