• Külföld
Faktor

Többé nem kereshetnek zsebszörnyet a pedofilok

Andrew Cuomo New York-i kormányzónak is szemet szúrtak az elsöprő népszerűséggel bíró virtuális játék, a Pokémon Go veszélyei, ezért úgy döntött, az államban regisztrált szexuális bűnelkövetők számára letiltatja a játékot.

Fotó: Europress / Yasser al-Zayat - AFP

Fotó: Europress / Yasser al-Zayat - AFP

New York államban közel 3000 szexuális bűnelkövetőt ismernek a hatóságok – ők többé nem tudják elérni a virtuális játékot.

A tiltásra azért volt szükség, mert a Pokémon Go a szórakoztató kihívások mellett teli van veszélyekkel is. New Yorkban például múlt héten gyerekek üldöztek egy zsebszörnyet közvetlenül az egyik ismert szexuális bűnelkövető otthona mellett – sokan attól tartanak, az így kiszolgáltatott gyerekek kísértésbe ejthetik a bűnözőket. Az államban eddig 57 olyan esetről számoltak be, mikor ismert pedofilok és befogásra váró zsebszörnyek közötti kapcsolatot fedeztek fel - írja az Independent.

„New York gyerekeinek védelme első számú prioritás, és a technológia fejlődésével biztosítanunk kell, hogy ezek a lehetőségek ne vezessenek ahhoz, hogy a bűnözők újabb áldozatokat szednek. Ezek az intézkedések a játékosok biztonságát garantálják.” – írta közleményében a kormányzó.

Cuomo levelet írt John Henkének, a játék szoftverét fejlesztő Niantic vezérigazgatójának, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a szexuális bűnelkövetőket ki lehessen szorítani a játékból.

A kormányzó még 2008-ban érte el azt, hogy a regisztrált szexuális bűnelkövetők e-mailfiókjairól, internetes felhasználói neveikről és más webes adataikról rendszeres jelentés készüljön, amelyet aztán több szolgáltató is megkap.

Az Egyesült Államokban rendszeresen válik rendőrségi üggyé a zsebszörny-keresés: volt, hogy egy lány holttestet talált a játék közben, máskor pokémonozó tinikre lőttek, vagy éppen szülők hagyták magára kisgyereküket a játék kedvéért - Magyarországon viszont ez egyáltalán nem jellemző. Megkeresésünkre a magyar rendőrség azt válaszolta, hogy az applikáció megjelenése és térhódítása nem befolyásolta eddigi rendőri tevékenységüket.

Kommentek:

Top 0