• Belföld
Faktor

Plágiumkeresővel buktatják le a diákokat a tanárok

Mostantól minden "lopott" mondat feltűnik a tanároknak. Nagyon kell figyelni az iskolapadban!

Mostantól még a szokásosnál is jobban kell figyelni az iskolában. A középiskolások is nehezebb helyzetben lesznek, mert ősztől minden tanár elérheti a magyar nyelven is működű plágiumkereső rendszert, de leginkább a szakdolgozók járhatnak pórul.

A tanárok könnyebb helyzetben vannak!

A tanárok könnyebb helyzetben vannak!

Nem hivatkoztam le egy tudományos megállapítást a szakdolgozatomban, és persze egyből észrevette a tanár, akinél szakdolgoztam. Arra az évre elbúcsúzhattam a diplomámtól, ezt üzenetben meg is írta a tanár, valamint azt is, hogy jövőre újra próbálkozhatok. Nekem elhitték, hogy a sietség miatt alakult így a dolgozat, de a kevésbé szerencséseket végleg elküldheti az egyetem

- mondta a Faktornak egy 28 éves fővárost fiatal, akinek már megkeserítette életét az egyetemen egy olyan plágiumkereső, amely nem olyan elterjedt, mert a program fizetős volt. Most viszont még inkább résen kell lenni, mert ősszel jön a tanárok számára elérhető, ingyenes verzió.

A tanárok szerint a problémát nem minden esetben csalás okozza, hanem inkább az, hogy sok diákok nem tudja, mi számít plágiumnak. Vannak, akik egyáltalán nem tüntetik fel szakdolgozatukban, hogy honnan származik egy információ, míg mások odaírják ugyan, de nem tudják, hogy idézetet sem lehet mértéktelenül átvenni.

A plágiumkereső programokat arra használják a tanárok, hogy kiszűrjék a nem lehivatkozott, vagy hibásan megjelölt idézeteket akár olyan hosszabb terjedelmű szövegekben is, mint a szakdolgozatok.

Kommentek:

Top 0