• Külföld

Pistorius gyilkolt, de néhány száz dollárért szabadon maradhat

Múlt héten változtatta meg az ítéletét a bíróság, amely szerint a paralimpikon szándékosan gyilkolt 2013 februárjában. Ma a bíró úgy döntött, a sportoló – számára elenyésző összegű – óvadék ellenében elhagyhatja a házi őrizetet, amíg ügyében új ítélet születik.

Fotó: Europress / Getty Images

Fotó: Europress / Getty Images

Aubrey Ledwaba bíró szerint Pistorius magatartása azt igazolja, hogy nem kísérelné meg a szökést – írja a CNN. Így a műlábú sztárfutó nagybátyja házának húsz kilométeres körzetében szabadon mozoghat reggel hét óra és dél között – ha más időpontban is elhagyná a házi őrizetet, ahhoz előbb írásban kell engedélyt kérnie. Ez idő alatt végig viselnie kell az elektronikus követőrendszerrel ellátott készüléket is. Természetesen ezért óvadékot is kell fizetnie: összesen 686 dollárt – azaz kicsit kevesebb, mint 200 ezer forintot.

Pistroius gondatlan emberölés miatt egy évet töltött börtönben és házi őrizetben, miután 2013 februárjában saját állítása szerint betörőnek hitte a fürdőszobában tartózkodó modell barátnőjét, Reeva Steenkampot, és ezért az ajtón keresztül lelőtte. A dél-afrikai Legfelső Bíróság múlt héten változtatta meg az ítéletét szándékos gyilkosságra – ugyanis véleményük szerint Pistoriusnak tudnia kellett, hogy ha lő, abba belehalhat az, aki az ajtó mögött áll.

A sportoló ügyvédje azt mondta, fellebbezni fognak az új ítélet ellen – Pistorius így ugyanis legalább 15 évre börtönbe kerülhet. A tárgyalás időpontját április 18-ra tűzték ki.

Top 0