• Élet
Faktor

Ha a zuhanyzóba pisil, megmenti a Földet

Ha eddig ön nem tette, akkor ezentúl nyugodtan pisiljen a zuhanyzóba fürdés közben. Nem csak azért, mert felszabadító érzés, hanem azért is, mert ezzel megmenti a Földet.

Hiába tagadják, az emberek 81 százaléka belepisil a zuhanyzóba fürdés közben. Legalábbis ez derült ki azon az internetes szavazáson, amiben a BuzzFeed kérdezte meg az olvasóit a tisztálkodási szokásukról. Összesen 225,4 ezren szavaztak, és kiderült, hogy 5 emberből 4 bizony nem áll ellen a víz csobogásának.

Foto: Europress - Aris Messins/AFP

Foto: Europress - Aris Messins/AFP

Ezt pedig nagyon jól teszik a matematikusok és a környezetvédők szerint. A zuhanyzás közbeni pisilés után ugyanis nem kell még egyszer lehúzni a vécét. Ezzel pedig rengeteg friss, tiszta vizet lehet megspórolni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A számítások szerint egy átlagos öblítéssel a modern, nyugati típusú vécékben 6 liter vizet használunk el – írja az IFL Science. Mivel egy átlagos felnőtt naponta hétszer megy vizelni, ez azt jelenti, hogy 42 liter vizet használ el arra, hogy lehúzza a vizeletet.  Ez egy év alatt 15 330 liter víz elpazarlását eredményezi.

  A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2015. januári adatai szerint Magyarország népessége 9 855 571 fő volt. Ha ezt megszorozzuk az egy évben leöblített víz mennyiségével, megdöbbentő számot kapunk: 151 085 903 430, azaz több mint

  151 milliárd liter vizet használunk csak a vizelet lehúzására évente.

  Tehát, ha csak napi egy alkalommal a zuhanyzóban engedjük el magunk, már azzal is 21 és fél milliárd liter vizet spórolunk évente. Azaz ennyivel segítjük a bolygónk és Magyarország környezetének védelmét.

  Foto: Europress - Valery Hache/AFP

  Foto: Europress - Valery Hache/AFP

  Kommentek:

  Top 16