• Külföld
Faktor

Állatvédők kiszabadították az állatkertből a pingvint - ezzel meg is gyilkolták

Nagy erőkkel keresik azt a pápaszemes pingvint, amelyet állatvédő aktivisták "szabadítottak ki" és engedtek el a tengerparton, ugyanis kicsi az esélye, hogy egyedül életben marad.

Fotó: Europress / Jennifer Bruce - AFP

Fotó: Europress / Jennifer Bruce - AFP

A Buddy nevű madarat egy dél-afrikai tengeri állatkertből lopta ki két diák, akik ezzel az akcióval akartak tiltakozni az állatok fogságban tartása ellen - írta a BBC-re hivatkozva az MTI.

Buddy már az állatkertben született, senki sem tudja elképzelni, hogyan lehetne képes megélni a vadonban. Dylan Bailey, a Port Elizabeth-i Bayworld igazgatója elmondta, hogy a pingvin egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy vadon éljen, azt sem tudja, hol lehet.

"Szerencsére igen egészséges állat, sőt valójában kövér is, ezért van pár hétnyi tartaléka"

- mondta Bailey. Becslései szerint a lopástól számítva ez mégis mindössze három hét lehet.

Buddy eltűnését a lopás másnapján vették észre, amikor a havi egészségi vizsgálatát akarták elvégezni, de nem találták.

A CCTV csatorna úgy tudja, hogy két meg nem nevezett, a 20-as évei elején járó diák hatolt be az állatkertbe, majd egy autó csomagtartójába dugta Buddyt, ezután a közeli tengerpartra hajtottak vele, ott elengedték.

A diákok nem akarták bántani a pingvint, ám akciójuknak végzetes következményei lehetnek - mondta Bailey.

Buddy egy szülőpár hímje volt, Francisszel, a nősténnyel két fiókát neveltek. Az apamadár eltűnése óta az egyik fióka elpusztult, bár az állatkert nem tudja, halála kapcsolatos-e Buddy eltűnésével. A fészket Francis nem hagyhatja el, mert nincs ott az apa, aki vigyázna helyette az utódra.

A pápaszemes pingvint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja. Mivel már kevesebb mint 20 ezer szaporodóképes pár él szabadon, hamarosan felkerülhet a súlyosan veszélyeztetett fajok vörös listájára.

A faj fennmaradása érdekében nagyon fontosak az olyan összeillő párok, mint Francis és Buddy. Ha ő nem kerül elő, szinte lehetetlen lesz a nőstényt más hímmel párzásra bírni - vélik az állatkert szakértői.

"Ezek az állatok monogámok, párválasztásuk egy életre szól. Ha Buddy nem lesz meg, megpróbálunk új férjet találni Francisnek, de nem biztos, hogy sikerrel járunk"

- mondta Bailey.

Az állatkert dolgozói több száz kilométeren átvizsgálják a partot, hátha észreveszik Buddyt.

Kommentek:

Top 0