• Belföld
Faktor

A magyarok fele nem jár orvoshoz, egyharmaduk viszont rendszeresen dohányzik

A tizennyolc év felettiek egyharmada dohányos, Budapesten isznak a legtöbbet, az emberek egyharmada pedig, ha beteg, nem megy orvoshoz, más megoldást keres. Egy új felmérés szerint aggasztó a magyarok hozzáállása a szűrővizsgálatokhoz.

Országos reprezentatív felmérés készült, amely szerint a magyar lakosság hetvenhat százaléka érzi úgy, többnyire egészségtudatosan él, de teljesen elégedettnek csak minden tizedik ember vallotta magát. A kutatás szerint javítani kellene az egészségtudatosságot.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Pfizer Egészségtudatossági Index alapján aggasztó a magyarok hozzáállása a szűrővizsgálatokhoz: tavaly a felnőtt népesség negyvenkét százaléka egyáltalán nem vett részt ilyesmin, a fontosabb, alapvető vizsgálatokat pedig a harmaduk, negyedük még sosem végeztette el. A napokban jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy ősztől minden eddiginél szélesebb körű vastagbélszűrési program indul. Az ok, hogy évente tízezer új vastagbél-daganatos embert regisztrálnak, akiknek körülbelül a fele belehal a betegségbe.

A szűrővizsgálatokon való részvétel tehát rendkívül fontos, ennek ellenére a lakosság nemhogy az ilyen típusú, az egyéb vizsgálatokon sem sűrűn vesz részt: a felmérés szerint a megkérdezettek nyolcvannyolc százaléka nem adat be magának védőoltást, ötvenkét százalék nem járt még állapotfelmérést készíttetni a háziorvosánál, huszonhat százalék pedig betegség esetén sem megy orvoshoz. Az egészséggel kapcsolatos tevékenységek közül a leggyakrabban a gyógyszertár-látogatást jelölték meg a válaszadók.

Illusztráció.

Illusztráció.

Szintén aggasztó, hogy csupán a felnőtt népesség kétharmada fordul azonnal orvoshoz, ha betegnek érzi magát, egyharmada előbb más forrásból tájékozódik, családtagoktól, barátoktól, ismerősöktől, de minden második ember az interneten is utána néz a tüneteinek. Dohányzás tekintetében sincsenek megnyugtató adatok, a tizennyolc év felettieknek az egyharmada, leginkább a középkorúak cigarettáznak. Az alkoholfogyasztás tekintetében jelentős társadalmi különbségek figyelhetők meg, a férfiak gyakrabban isznak, mint a nők, a legfiatalabbak is többször fogyasztanak alkoholt, mint a legidősebb korosztály, kiugróan magas adatokat pedig e tekintetben Budapesten mértek.

A kávéfogyasztás majdnem teljesen általános, a felnőtt népesség mintegy négyötöde fogyasztja a koffeintartalmú italt, talán csak a fiatalok körében mérsékeltebb az arány. Ennél rosszabb, hogy ők viszont az átlagost lényegesen meghaladó mértékben isznak energiaitalokat.

A felmérés egyéb területekre is kitért: a lakosság kétötöde tartja magát túlhajszoltnak, leginkább a negyven-negyvenkilenc év közöttiek. A legidősebbek stresszelnek a leginkább: a korosztály hetvenkét százaléka éli meg stresszesnek a mindennapokat, míg a teljes népesség körében ez csak minden második válaszadóra igaz – írja a Magyar Hírlap.

Kommentek:

Top 0