• Tech
Faktor

Kíméletlen vírus terjed: ha ezt látja a gépén, azonnal kacsolja ki

Azonnal kell reagálnia a Petya nevű vírus megjelenésére, így jó eséllyel nem veszti el fájljait.

Több intézménynél is komoly fennakadásokat okozott a napokban a Petya nevű alapvírus legújabb variánsa. A kártevő fertőzését könnyű felismerni: ha a számítógép váratlanul újraindul, majd az alábbi képernyő jelenik meg rajta, akkor jobb azonnal kikapcsolni a gépet.

Érdemes tudni azonban, hogy nagyjából ugyanez látszik a képernyőn akkor is, amikor valamilyen merevlemez hiba miatt a rendszer elindít egy lemezellenőrző folyamatot - írja a Kárpátinfo. A kettőt nehéz megkülönböztetni, de az a biztosabb, ha a rosszabbik esetet feltételezi, és kikapcsolja a számítógépet, majd megkérni egy szakembert arra, mentse le a merevlemezéről az adatokat.

A HVG azt írja, hogy elég egyetlen fájlt létrehozni ahhoz, hogy sikerüljön megállítani a vírus terjedését. Ehhez a felhasználónak nem kell mást tennie, mint egy perfc nevű, csak olvasható fájlt létrehozni, majd bemásolni azt a C:Windows mappába. Mint írják, ez ugyan nem likvidálja a már megfertőzött gépről a vírust, azokat azonban, amelyeket eddig nem fertőzte meg, már nem is fogja.

A fájlra azért van szükség, mert a kiberbiztonsági szakemberek szerint a vírus a perfc nevű fájlt keresi a gépen, mielőtt elkezdené titkosítani a fájlokat és elrontani a gép szektorkezelőjét. Ha megtalálja, az azt jelenti, hogy a gép már fertőzött. Ezzel pedig azt a látszatot kelthetjük, mintha már valóban a vírus lenne a gépen.

Kommentek:

Top 0