• Tech
Faktor

Petya megtámadja a számítógépeket

Spam-üzeneteken keresztül terjedő, kifejezetten vállalati humánerőforrás e-mail címekre küldött álláspályázatnak álcázott vírusra figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez tartozó Kormányzati Eseménykezelő Központ.. A GovCert honlapján szerdán közzétett leírás szerint egy Petya nevű, Windows operációs rendszereket támadó, trójai típusú káros kód vált ismertté, amely a felhasználó merevlemezét titkosítja, majd megpróbálja eladni a titkosítás feloldásához szükséges jelszót.

A levélben található dropbox link egy önkicsomagoló fájlra mutat, amely tartalmazza a káros kódot, és aktiválása után felülírja egyebek mellett az úgynevezett master boot recordot, és a merevlemezen elérhetetlenné válik az összes állomány.

Az MBR-t egy saját kóddal írja felül, mely a számítógép elindulása után jelenik meg és egy karakterekből álló halálfejet mutat, továbbá segítséget ad a felhasználónak a fájlok visszafejtéséhez, amely 1 bitcoin megfizetése ellenében érhető el.

Az MBR felülírásával a számítógép csökkentett módban sem indítható el, és aktiválása után úgynevezett kékhalált okoz, ezért elkerülhetetlen az újraindítás utáni programbetöltődés. A kártevőnek egy saját weboldala is van, amely a tor hálózatról érhető el.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16