• Külföld
Faktor

Drasztikus megoldás, furcsa ok: egyre később szülnek a nők

Virágzik a petesejtek lefagyasztása, egyre több nő választja ezt a megoldást - de nem azért, amiért eddig a férfiak hitték!

Egyre több nő tolja ki a gyerekvállalás határát 35-40 éves korára, és ezt a folyamatot támogatja a petesejtek klinikai lefagyasztása is. Egy friss amerikai-izraeli kutatás szerint azonban a nők nem azért húzzák el a családalapítást, mert 30-as éveikben még inkább a karrierjükre koncentrálnának – hanem mert nem találnak maguknak hasonlóan intelligens, a munkájában sikeres férfit - írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A fejlett nyugati országokban, mint például az Amerikai Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság, az oktatás terén megfordult a régi minta: míg korábban az egyetemeken a férfiak voltak többségben, mostanra már a női hallgatók száma dominál. A felsőfokú végzettséget szerző nők közül pedig soknak nagyon magasak az igényeik a partnerük végzettségével és tudásával kapcsolatban – az „álomférfit” viszont egyre kevesebben találják meg az ideális gyermekvállalási időben, ezért fordulnak az 5000 fontot (közel 1,8 millió forintot) felemésztő petesejtfagyasztáshoz. A felmérés készítői szerint ez a nők „családbiztosítási megoldása”.

    A biztosítás azonban nemcsak drága, de nem sok esetben eredménytelen is: a lefagyasztott petesejtekkel való megtermékenyülés esélye csak 50-65 százalék, így sok nő hiába választja ezt a megoldást, elesik a teherbeesés lehetőségétől.

    A tanulmány szerzői ezért azt tanácsolják, hogy egyrészt a nőknek érdemesebb lenne lejjebb adniuk az igényeikből, és egy kevésbé iskolázott férfinak is esélyt adni, míg a fiús szülők hatékonyabban terelhetnék az egyetemek felé gyerekeiket.

    Kommentek:

    Top 16