• Élet
Faktor

Több tízezer nő hal bele évente, eddig esélyük sem volt - az új felfedezés mindent megváltoztathat

A petefészekrákot már csak előrehaladott állapotában tudták eddig felfedezni.

A petefészekrák az egyik olyan rákfajta, amelynél a korai felismerés kifejezetten életet menthet: ha az első stádiumban találnak rá a rákos sejtekre, a túlélési arány nagyon magas. Csakhogy a petefészekrák nagyon kevés tünetet mutat, amíg nem terjed szét a test többi részére áttétekkel, így kifejezetten ritka, ha időben észreveszik. Egy brit kutatónő most forradalmasíthatja a felismerő módszereket, így nők ezreinek mentheti meg az életét.

A petefészekrákot eddig nem lehetett korai stádiumában kimutatni.

A petefészekrákot eddig nem lehetett korai stádiumában kimutatni.

A petefészekrák a hatodik leggyakoribb rosszindulatú betegség a nők körében az egész világon, Európában körülbelül 60 ezer embert diagnosztizálnak évente – írja a Magyar Rákellenes Liga. A petefészekrákos nők közel 75 százaléka hal meg évente ebben a betegségben. Figyelembe véve az érintettek számát a nőgyógyászati daganatok közül a petefészekrák a leggyakoribb halálok. Ennek az aggasztó statisztikának leginkább az áll a hátterében, hogy a  petefészekrákot ritkán találják meg korán, még az első stádiumban, hiszen ilyenkor szinte tünetmentes, később pedig már az áttétekkel sokkal nehezebb kezelni.

Már az első stádiumot is fel lehet ismerniA Brit Tudományos Fesztiválon most egy kutatónő, a Hulli Egyetemen dolgozó Dr. Barbara Guinn bejelentette, hogy kutatócsoportja talált egy olyan biomarkert, amivel a petefészekrák sokkal előbb felfedezhető. A legnagyobb probléma jelenleg a betegséggel kapcsolatban az, hogy nem létezik megbízható módszer a diagnosztizálására, korai szakaszban általában csak véletlenül veszik észre. Ezen segíthet most a brit doktornő felfedezése - írja a 24.hu.

Az nem újdonság, hogy egyes fehérjék képesek biomarkerként, azaz objektíven mérhető jelzőanyagokként viselkedni, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára. A petefészekrák is ilyen, Dr. Guinn pedig talált egy fehérjét, ami hatékonyan jelzi, ha a petefészekben már jelen vannak a rákos sejtek.

A szóban forgó protein szintje sokkal magasabb már akkor is, ha a betegek első és második stádiumban vannak.

Nagyságrendekkel nő a túlélési esély“A petefészekrákot általában a hármas stádiumban ismerjük fel, amikor a rák már átterjedt a test más területeire, ennek pedig közvetlen hatása van a beteg túlélésére” – írta egy sajtóközleményben Dr. Guinn. “A hármas stádium 20 százalékos túlélési esélyt jelent. A korai felismeréssel ez az esély azonban drámaian megnövelhető, nagyjából 90 százalékosra.”

A tudományos tanulmány még nem jelent meg Dr. Guinn kutatásáról, a csapata most azon dolgozik, hogy rájöjjön: kimutatható-e ez a fehérje a vizeletből is. Ha igen, az azt jelentené, hogy egy terhességi teszthez hasonló módszerrel megállapítható lenne már a petefészekrák nagyon korai stádiuma is.

Kommentek:

Top 0