• Élet
Faktor

Több tízezer nő hal bele évente, eddig esélyük sem volt - az új felfedezés mindent megváltoztathat

A petefészekrákot már csak előrehaladott állapotában tudták eddig felfedezni.

A petefészekrák az egyik olyan rákfajta, amelynél a korai felismerés kifejezetten életet menthet: ha az első stádiumban találnak rá a rákos sejtekre, a túlélési arány nagyon magas. Csakhogy a petefészekrák nagyon kevés tünetet mutat, amíg nem terjed szét a test többi részére áttétekkel, így kifejezetten ritka, ha időben észreveszik. Egy brit kutatónő most forradalmasíthatja a felismerő módszereket, így nők ezreinek mentheti meg az életét.

A petefészekrákot eddig nem lehetett korai stádiumában kimutatni.

A petefészekrákot eddig nem lehetett korai stádiumában kimutatni.

A petefészekrák a hatodik leggyakoribb rosszindulatú betegség a nők körében az egész világon, Európában körülbelül 60 ezer embert diagnosztizálnak évente – írja a Magyar Rákellenes Liga. A petefészekrákos nők közel 75 százaléka hal meg évente ebben a betegségben. Figyelembe véve az érintettek számát a nőgyógyászati daganatok közül a petefészekrák a leggyakoribb halálok. Ennek az aggasztó statisztikának leginkább az áll a hátterében, hogy a  petefészekrákot ritkán találják meg korán, még az első stádiumban, hiszen ilyenkor szinte tünetmentes, később pedig már az áttétekkel sokkal nehezebb kezelni.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Már az első stádiumot is fel lehet ismerniA Brit Tudományos Fesztiválon most egy kutatónő, a Hulli Egyetemen dolgozó Dr. Barbara Guinn bejelentette, hogy kutatócsoportja talált egy olyan biomarkert, amivel a petefészekrák sokkal előbb felfedezhető. A legnagyobb probléma jelenleg a betegséggel kapcsolatban az, hogy nem létezik megbízható módszer a diagnosztizálására, korai szakaszban általában csak véletlenül veszik észre. Ezen segíthet most a brit doktornő felfedezése - írja a 24.hu.

  Az nem újdonság, hogy egyes fehérjék képesek biomarkerként, azaz objektíven mérhető jelzőanyagokként viselkedni, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára. A petefészekrák is ilyen, Dr. Guinn pedig talált egy fehérjét, ami hatékonyan jelzi, ha a petefészekben már jelen vannak a rákos sejtek.

  A szóban forgó protein szintje sokkal magasabb már akkor is, ha a betegek első és második stádiumban vannak.

  Nagyságrendekkel nő a túlélési esély“A petefészekrákot általában a hármas stádiumban ismerjük fel, amikor a rák már átterjedt a test más területeire, ennek pedig közvetlen hatása van a beteg túlélésére” – írta egy sajtóközleményben Dr. Guinn. “A hármas stádium 20 százalékos túlélési esélyt jelent. A korai felismeréssel ez az esély azonban drámaian megnövelhető, nagyjából 90 százalékosra.”

  A tudományos tanulmány még nem jelent meg Dr. Guinn kutatásáról, a csapata most azon dolgozik, hogy rájöjjön: kimutatható-e ez a fehérje a vizeletből is. Ha igen, az azt jelentené, hogy egy terhességi teszthez hasonló módszerrel megállapítható lenne már a petefészekrák nagyon korai stádiuma is.

  Kommentek:

  Top 16