• Külföld

Hat év alatt 500 pestises halt meg az afrikai szigetországban

Mintegy 500 halálos áldozatot szedett 2010 óta a pestis Madagaszkáron. A világon ezt az országot sújtja legjobban a kór az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Kongóban ugyanebben az időszakban 67, Ugandában 12, Tanzániában és Peruban 7-7 ember halt meg pestisben. Kongó évek óta a kór által az egyik legsúlyosabban érintett országnak számított, ahol sok pestises megbetegedést be sem jelentenek.

Pestis. Forrás: Wikipédia

Pestis. Forrás: Wikipédia

A betegség időnként még az Egyesült Államok egyes vidékein is előfordul, például Új-Mexikó, Arizona, Colorado és Kalifornia szövetségi tagállamokban. Az amerikai hatóságok 2010 óta öt pestis miatt bekövetkezett halálról tettek jelentést.

Az Egyesült Államokban a pestis baktériumot hordozó bolhák gazdaállatai nem a patkányok, hanem elsősorban a prérikutyák és a macskák.

Elszórtan előfordultak megbetegedések Kínában, Oroszországban, Mongóliában, Bolíviában és néhány évvel ezelőttig Indiában is. Ugyanakkor a kór olyan országokban is újra felütheti a fejét, ahol hosszú ideig nem jelentettek ilyen eseteket, például Algériában, ahol 2014-ben jelentettek új megbetegedéseket.

Eric Bertherat, a WHO pestis-szakértője Genfben azt mondta: "A pestis egy furcsa betegség. Évtizedekig nem figyelhetők meg megbetegedések, és aztán a kór visszatér."

A chicagói Északnyugati Egyetem kutatói szerint az évszázadok során a pestisnek több mint 200 millió halálos áldozata volt. A Yersinia pestis baktérium általi fertőzés fő formái a bubópestis vagyis mirigyláz, a tüdőpestis, valamint a szeptémiás pestis. A mirigyláz rendszerint a patkánybolha (Xenopsylla cheopsis) csípése miatt következik be, amely a baktériumokat köztes gazdaként hordozza, a tüdőpestis cseppfertőzéssel terjed, míg a betegség szeptémiás alakjánál a baktériumok kívülről, egy seben keresztül juthatnak a szervezetbe, és kifejlődhet a pestis más formáiból is.

Kommentek:

Top 0