• Külföld

Pénzmosás miatt vádat emeltek az államfő ellen

Pénzmosás és vagyon eltitkolása miatt vádat emelt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő ellen a Sao Pauló-i ügyészség, vádat emeltek az elnök felesége, Marisa Letícia és idősebbik fiúk, Fabio Luiz ellen is.

Globo televízió szerint a Lula-család eltitkolt tengerparti luxusingatlanja miatt állítják őket bíróság elé. A vád szerint a Lula-család egy pénzmosási ügylet révén jutott hozzá a  Guaruja üdülőváros egyik ingatlanjához. A volt államfő titokban vette meg a házat és kilétét is eltitkolta.

A házat Petrobras-botrányban érintett OAS vállalat építette. Lula tagadja, hogy Guarujában luxusháza van. Lulát a múlt pénteken előállította és négy órán át hallgatta ki a rendőrség. Dilma Rousseff jelenlegi államfő elítélte a kényszerintézkedést, de hozzátette, hogy a vizsgálatot le kell folytatni, és a bűnösöket meg kell büntetni, kormánya pedig garantálja a nyomozóhatóságok függetlenségét. Luiz Inácio Lula da Silva egykori brazil államfő elleni vádemelés a Petrobras állami olajcéggel kapcsolatos korrupciós vizsgálatok egyik fő fejleménye. Lula 2003 és 2010 között volt elnök, amikor az ügyészség szerint a vesztegetési esetek többsége történt az állami olajvállalatnál. A korrupciós botrányok középpontjában a Petrobras és több tucat politikus áll, legnagyobbrészt a kormányzó Brazil Munkáspárt (PTB) tagjai. Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel. A korrupciós hálózat felgöngyölítése hónapok óta folyik. A brazil média úgy tudja, hogy a PTB tagjai nyomást gyakorolnak Rousseffre, hogy ajánljon fel egy miniszteri posztot a pártalapító Lulának, így meg lehet akadályozni a letartóztatást. Ha Lulát miniszterré nevezik ki, akkor csak a legfelsőbb bíróság ítélkezhetne felette.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16