• Pénz
Faktor

Sok pénzt akarunk, mégis félünk kockáztatni - így bánnak a pénzzel a magyarok

A legtöbben a karrier elé helyezik a családot, de a megtakarítások mindenki életében fontos szerepet játszanak.

Az anyagi gyarapodás – a magasabb jövedelem és a megtakarítás – a legáltalánosabban megcélzott előrelépés a felnőtt lakosság körében – derült ki a CIB Bank megbízásából az NRC által készített reprezentatív felmérésből.

A felmérés szerint az anyagi gyarapodás (65 pont) a leghangsúlyosabb előrelépési törekvés, de a karrier fejlődése (59 pont) is csaknem ugyanannyira fontos.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A megkérdezettek döntő többsége – 86 százaléka – néhány millió forintnyi megtakarítást már lényeges előrelépésnek tekintene, de majdnem ennyire fontosnak tartják a lakáshitel visszafizetését is.

  A kutatásból is jól látszik, hogy a vagyon növelése csupán a kezdő lépés a valós tervek megvalósítása felé. A lakásfelújítás, a nagyobb utazás és az egészségesebb életmódra váltás a legjelentősebb tervezett előrelépés, melyek a közeljövőben meg is valósulhatnak a megkérdezettek életében.

  A gyerekvállalás és az új lakás vásárlása ugyan nem tartoznak a legelterjedtebb célok közé, de ha a következő 2-3 évben megvalósulnának, azt az érintettek mégis komoly előrelépésnek tartanák: a gyerekvállalást tervezők 61 százaléka, illetve az új lakás vásárlását tervezők 48 százaléka ezt fontos fejlődésként élné meg.

  A lakosság többségére jellemző, hogy a családi, magánéleti boldogulást többre tartják a szakmai karriernél. Ez utóbbi eléréséhez a kitartó munka és a sok kis lépés stratégiáját tartják jó választásnak. A lehetőségek kihasználásával kapcsolatban inkább konzervatívak a megkérdezettek, háromötödük alaposan megfontolja a lehetőségeket, és óvatosan dönt, 26 százalékuk pedig inkább biztosra megy, és még a legkisebb kockázatot is kerüli.

  Csupán 7 százalékuk mondta, hogy az előrelépési lehetőségeket akkor is megragadják, ha benne van a kockázata annak, hogy esetleg visszafelé sül el a terv, és a végén rosszabb helyzetbe kerülnek. A kifejezetten kockázatkerülő csoport látja a legkevésbé sikeresnek a stratégiáját, vagyis az is kiderül az eredményekből, hogy időnként igenis megéri magasabb kockázatot vállalni a siker érdekében – idézi az eredményeket a 24.hu.

  Kommentek:

  Top 16